Kvarlevor efter en person funna

Halva huset genomletat

En polis vid brandplatsen.
NYHETER

Polisens tekniker började söka igenom brandresterna efter Per Oscarssons och hans hustrus Kia Östlings hus på nyårsdagen.

På söndagen hittades kvarlevor efter en person på platsen.

– Teknikerna arbetar fortfarande. Men de har hittat kvarlevor efter en person, det kan vi bekräfta, säger Per Larsson, inre befäl vid polisen i Lidköping.

Foto: Foto: CHARLIE GUSTAVSSON
Per Oscarsson bodde tillsammans med sin fru Kia Östling i huset som brann ner.

Teknikerna började söka igenom brandresterna så snart grunden hade svalnat i lördags. Strax efter klockan 13 på söndagen uppgav polisen att man påträffat kvarlevorna efter en person.

– Det finns hopp om att kunna använda tandkort vid identifieringen. I så fall kan det gå relativt snabbt. Måste vi använda oss av DNA så tar det lite längre, säger Björ Blixter, presstalesman på polisen i Västra Götaland.

– Vi vill ju så klart få fram en identifiering så fort som möjligt. Nu handlar det om dagar innan vi kan ha ett svar.

På måndagsmorgonen var halva huset genomletats. Även om allt tyder på att Oscarsson och hans hustru befann sig i huset har polisen tidigare sagt att det inte är säkert att man rent tekniskt kan bekräfta att de omkom i lågorna. Men det tror man inte längre.

– Låt oss inte spekulera för mycket men fanns det en person till i huset så kommer vi att hitta de kvarlevorna också, säger Björ Blixter.

Branden tros ha startat någon gång mellan 22–23 kvällen före nyårsafton och räddningstjänsten har sagt att branden måste ha varit oerhört kraftig och intensiv. Men ingen av grannarna såg lågorna eller kände lukten av brandrök. Anledningen är förmodligen att vinden låg på så att röken blåste in i skogen.

Eftersom det inte finns några vittnen kan polisen bara utgå ifrån att paret befann sig i huset när det brann ner.

Oklar brandorsak

I går jobbade kriminaltekniker i den rykande husgrunden. Huvudsakligen i jakten på kvarlevor – brandorsaken har man tillsvidare lämnat därhän.

– Det finns inte mycket att utläsa av brandorsaken när det är så här skadat, säger han.

Urban Johansson som är kriminaltekniker på polisen i Västerbotten arbetar inte med denna utredning men förklarar hur det går till i liknande fall.

– Man söker efter det som kan knytas till en person, till exempel ben där man kan få fram dna eller tänder. Men rent teoretiskt är det möjligt att en kropp förbränns helt. Då blir det en utredningssak från polisens sida att fastställa hur troligt det är att personerna befunnit sig på platsen, säger han.

I ett sådant scenario blir det sedan Skatteverket som först utfärdar en kungörelse och till slut dödförklarar paret.

Orsaken ofta okänd

Branden hos Oscarsson kan ha orsakats av allt från ett elfel till ett kvarglömt ljus. Skådespelaren eldade även med ved för att värma upp huset.

– Han fryser ju väldigt mycket. Han eldar väl lite för hårt i den här jäkla pannan, säger vännen Björn Andersson.

Conny Ohlsson som är expert på brandutredningar på SKL säger att det inte är ovanligt att brandorsaken förblir okänd.

– Jag kan tänka mig att det blir svårt, i det här fallet finns det ju heller inga vittnesuppgifter.

Han berättar att de flesta som omkommer i bränder avlider av rökförgiftning och inte av lågorna.

– De har kanske inte ens hunnit inse faran eller lidit och det kan i någon mån vara en tröst för de anhöriga, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM