24-åringen visade inga känslor i rätten

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDGREN
NYHETER

HELSINGBORG. Den 24-årige Joakim Ericsson mötte till synes oberörd rätten när han för andra gången åtalades för morden på Sölve Svensson och Irene Saldert.

Inte ens när åklagarna visade starka bilder av de styckade kropparna visade han någon reaktion.

– Han har sett de här bilderna många gånger förut, säger hans advokat Lars Tindberg.

För de anhöriga till Sölve Svensson, 64, och Irene Saldert, 58, blev den första dagen i rätten för ansträngande och de valde att inte vara med under eftermiddagen. Sölves syster lämnade gråtande rättssalen.

– De upplevde det som väldigt jobbigt att möta 24-åringen vilket märktes på deras reaktioner. Dagen har inneburit en oerhört stor anspänning för dem, de har levt med detta i tre års tid. Men samtidigt känner de nu hopp och förväntan att detta nu kan få ett slut, säger målsägarbiträdet Stefan Rosell.

Såg oberörd ut

Joakim Ericsson, som erkänner att han slog ihjäl Sölve och Irene med en sten och sedan styckade deras kroppar men hävdar att det var nödvärn, såg oberörd ut i rättssalen. Klädd i en svart- och grårandig tröja satt han med handen för munnen större delen av dagen och rörde inte en min. Ibland antecknade han i ett block. Annars följde han noga med i åklagarnas sakframställning.

När åklagarna varnade för starka bilder för att i nästa stund visa fotografier på parets kroppar efter att de hittats i Häljasjön tittade Joakim Ericsson på dem utan att ändra ansiktsuttryck.

– Min klient har ju sett bilderna flera gånger förut under utredningens gång, säger hans advokat Lars Tindberg.

Stora skulder

Åklagarna menar att Joakim Ericssons motiv till det de menar var ett planerat dubbelmord var ekonomiskt. 24-åringen hade stora skulder och försörjde sig bland annat genom båtstölder. Efter att paret dött tog han flera lån i Sölves namn.

Joakim Ericsson säger att så inte alls är fallet. I den sista av de fyra versioner han gett polisen under de tre och ett halvt år som utredningen pågått säger han att Sölve attackerade honom efter att han skrattade åt honom, och att han försvarade sig med en sten.

– Min klient ser fram emot onsdag då han själv ska tala i rättssalen. Han är säker på att han då kommer att bli trodd, säger advokat Lars Tindberg.

Läs mer:

ARTIKELN HANDLAR OM