Uppsalapolitikern ber om ursäkt för utspel

Bloggade om fetskatt och straff i form av utklädnad till hyena

”Klä bidragsfuskare i hyenadräkt”, är politikern Stefan Hannas uppmaning.
NYHETER

Uppsalapolitikern Stefan Hanna (C) har bloggat om att feta människor ska betala mer i skatt och att bidragsfuskare borde kläs ut till hyenor och tvingas stå utanför shopping-center.

Nu ber han om ursäkt för sina utspel.

"Det är absolut inte min avsikt att kränka någon grupp eller enskilda personer", skriver han i bloggen.

Det har stormat kring centerpartisten Stefan Hanna, ett av kommunalråden i Uppsala kommun, som i sin blogg delar med sig av sina egna åsikter i en rad skilda frågor.

Efter att många reagerat över hans uttalanden backar han nu. Kritiken har vuxit efter uttalanden som att människor som gör "osunda val", exempelvis överviktiga, borde betala mer skatt och att bidragsfuskare ska tvingas klä ut sig och visa upp sig offentligt.

"Mindre lämpliga skrivningar"

"Jag har själv nu suttit och gått igenom de flesta av mina inlägg. Jag kan konstatera att jag hittat några mindre lämpliga skrivningar", bloggar han.

Stefan Hanna kommentarar själv blogginläggen för Aftonbladet.

– Min personliga åsikt är att vi borde införa en tuffare skatt på socker. Varför inte en lika hög skatt på socker/godis och chips och annat ohälsosamt som på tobak och alkohol?

"Borde straffas"

Vad gäller behandlingen av bidragsfuskarna står han fast vid att de borde straffas hårdare.

– For oss C är det en självklarhet att vi fortsätter att stötta och skydda de mest utsatta i vårt samhälle. Det är inte ok med fusk för att utnyttja det positiva system vi har för de svagaste. Ur mitt perspektiv är det bra om påföljderna för de som ertappas för fusk blir större än idag. Att stjäla från de svagaste tycker jag är ynkligt och motbjudande.

Fängelse och hyenadräkt

I bloggen skriver han också om hur människor som fuskar med bidragsersättningar borde straffas. Han upprörs mest över att så många fuskar med assistentersättningar för flera miljarder kronor.

”Jag tycker att alla som nu fälls för att ha stulit pengar på detta sätt får betala tillbaka varje krona med hög ränta, får ett fängelsestraff och att när de släpps från sitt fängelsestraff avslutar sin skuldåterbetalning till samhället genom att stå utanför våra shoppingscenter med en hyenadräkt och en lapp där det står ”jag stal pengar från de svagaste i vårt samhälle”, skrev han den 18 november i år.

”Egna reflektioner”

Enligt Anne Lennartsson, kretsordförande för Centerpartiet i Uppsala, ska bloggen inte ses som ett uttryck för Centerpartiets åsikter.

– I bloggen skriver han sina egna reflektioner, och det är han tydlig med att påpeka. Men man måste ändå tänka på att vara varsam med det man skriver så att det inte väcker anstöt, säger hon.

Är det ett problem att Centerpartiets kommunalråd ger uttryck för den här typen av kontroversiella åsikter, även i politiska frågor?

– Ja, det har blivit ett problem nu. Jag känner ju honom och vet var han står politiskt, det har det aldrig varit några problem, säger hon.

Står Centerpartiet bakom förslaget att klä ut bidragsfuskare i hyenadräkt?

– Nej, självklart inte. Här ger han uttryck för en grundpolitisk tanke som handlar om att ge mer till de som verkligen behöver. Han uttrycker sig starkt och jag kan förstå att det blir reaktioner på det, säger hon.

Och tjockskatten?

– Jag tolkar det som att han skriver om en kaloriskatt, precis som man har skatt på alkohol och tobak. Det är ett förslag som diskuteras, även om det rent politiskt kan vara svårt att bestämma var man ska dra gränsen.

En person har anmält Stefan Hanna till Justitieombudsmannen eftersom han anser att politikern har kränkt människor. JO kommer inte att kunna ta upp fallet eftersom myndigheten inte kan granska ledamöter av kommun-, respektive landstingsfullmäktige.

FAKTA

Andra uttalanden i bloggen

"Det svarta hålet är andelen vuxna som försörjs av andra i förhållande till den totala populationen. I den andelen måste man räkna in pensionarer eftersom vårt pensionssystem inte alls är uppbyggt som vissa tycks tro dvs att man själv betalar in sin pension".

"I takt med att rättssystemet blir allt sämre på att fälla personer som återkommande utsätter oss andra för våld och stölder är det konstigt att inte fler tar lagen i egna händer. Jag tror att antalet vigilantes kommer att öka om vi inte tar ett gemensamt ansvar för att förbättra möjligheterna att sätta dit brottslingar".

I ett annat inlägg anklagar han den "dåraktiga bidragarlinjen/Vänsterkartellens samhälle" för att vilja göra befolkningen bidragsberoende för att få dem att rösta på partier som "ger dem beroendeframkallande bidrag".

"Som tur är går inte en majoritet av Sveriges befolkning på den vägen längre. Alla som kan måste bidra! Så är det om vi skall kunna stötta våra mest utsatta i vårt samhälle", skriver han.

Den 1 juli ger han sig in i debatten om den allmänna värnplikten:

"Om jag fick vara envåldshärskare för några dagar så skulle jag bestämma att Sverige skulle ha ett försvar som byggs upp utifrån försvarsstrategin Gerillakrig med en mindre yrkesarmé med personer som tränas primärt för ledarskap (som tidigare) och som defacto tränar på riktiga krishärdar (mycket mer omfattande i dag) men till det komplettera med tre månaders allmän gerillavärnplikt. Det är både fostrande och relativt billigt också eftersom det inte behövs några dyra logementen etc utan tält, bra skor etc för gerillakrigföring i skogar och i stadsmiljö får vi träna på kloakboende etc. Varför är inte detta självklart för de som skall vara kloka för oss alla i Sveriges riksdag?"

Källa: http://stefanhanna.blogspot.com/