"Han behöver uppmärksamhet"

Göran Hägglund i utfrågning i SVT

NYHETER

Göran Hägglunds problem: Att synas tillräckligt.

I kväll har han chansen i SVT:s utfrågning.

– Han behöver uppmärksamhet, säger Aftonbladets Lena Mellin.

Han har fått bra genomslag med kömiljarden till vården, och varit drivande när det gäller att sänka skatten för pensionärer.

Trots det har Göran Hägglund (Kd) ofta hamnat i skuggan av kollegorna inom alliansen, menar Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

"Inte bästa dagen"

Men i dag ska han ut i rampljuset i SVT:s partiledarutfrågning.

– Typiskt nog presenterades de rödgrönas valmanifest i dag. Det är inte den bästa dagen för en politiker som vill få synas, säger Lena Mellin.

Kristdemokraterna ligger nära fyraprocentsspärren, men inte farligt nära. Läget för partiet såg värre ut tidigare under sommaren. Då försökte Fredrik Reinfeldt (M) ge partiet en knuff i rätt riktning.

– Fredrik Reinfeldt nämnde Hägglund flera gånger under sitt sommartal. Bland annat lyfte han fram Göran Hägglunds engagemang för sänkt skatt för pensionärer. Det var tydligt att Reinfeldt insåg att han ligger pyrt till utan Kristdemokraterna i riksdagen, säger Lena Mellin.

Verklighetens folk

För drygt ett år sedan lyfte Göran Hägglund fram det något luddiga begreppet "verklighetens folk". I utfrågningen vill Lena Mellin ha svar på vad Hägglund egentligen menar.

– Det har jag undrat länge. Annars får han säkert prata om sina hjärtfrågor: äldrevård, omsorg och familjen, säger hon.

Utfrågningen av Göran Hägglund börjar klockan 20 i SVT.

FAKTA

Om verklighetens folk

Begreppet lanserade Göran Hägglund under Almedalsveckan förra året, då Kristdemokraterna hade mycket svaga opinionssiffror.

Efter förra sommaren försökte han utveckla mer vad han menade i en artikel på DN Debatt:

"Verklighetens folk har jag kallat den breda del av Sveriges befolkning som lever ett alldeles vanligt, hederligt arbetande liv och för vilka politik kommer i andra hand.

Det kan vara allt från undersköterskor till professorer; i sommar har de säkert gjort som de brukar: bara tagit det lugnt, åkt till landet och snickrat, gått på loppmarknad, slagits mot fästingar, tagit barnen till stranden eller åkt utomlands".

Källa: DN 17 September 2009.

ARTIKELN HANDLAR OM