Polis efterlyser hårdare vapenstraff

NYHETER

De kriminella har en nästan obegränsad tillgång till vapen, säger Rikskriminalpolisens tillförordnade chef Tommy Hydfors till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Därför efterlyser han nu hårdare straff för grova vapenbrott.

Med en straffskärpning kan polisen få lov att telefonavlyssna fler misstänkta kriminella. För sådan avlyssning måste misstankarna gälla brott som kan ge minst två års fängelse. Straffet för grovt vapenbrott är ett halvårs till högst fyra års fängelse.

Fler brott med skjutvapen

– I dag har vi inte den möjligheten utan det är husrannsakningar och funna vapen vid brott som är huvudnumret, säger Hydfors.

Samtidigt med Rikskriminalens uppgifter visar det sig att antalet anmälningar för mord, dråp och mordförsök med skjutvapen har ökat det senaste åren. Brottsförebyggande rådet rapporterade i fjol 146 anmälningar om skottlossningar medan 111 kom in under de första sju månader i år.

– De kriminella har inga problem att skaffa det vapen de behöver, säger Hydfors.

Från Baltikum

Införseln sker främst från de baltiska staterna men även stulna vapen från bostäder säljs och används.

Statistik visar dock att allt färre svenskar innehar lagliga vapen, rapporterade TT i juli. Sedan januari 2007 har antalet licensinnehavare minskat med drygt tre procent. I januari i år fanns 622 154 inregistrerade vapenägare.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM