Fortsatta förseningar i tågtrafiken

NYHETER

Gårdagens tågkaos fortsätter i dag.

Trafikverket räknar med förseningar hela dagen på tågen mellan Stockholm och Göteborg.

Bara ett spår är öppet mellan Skövde och Göteborg.

I går ställdes flera avgångar in i Skåne efter en olycka. Elfel och flera andra händelser, som enligt Trafikverket inte hade något samband, ställde till det för resenärerna.

Tågtrafiken i södra Sverige går i dag enligt tabell. Däremot är situationen inte löst mellan Skövde och Göteborg där det var totalstopp i går kväll.

Där är bara ett spår öppet.

– Tågen mellan Stockholm och Göteborg kommer att bli mellan 10 och 30 minuter försenade, säger Henrik Berger, vid Trafikverkets pressjour.

Kraftiga förseningar

Problemen började redan vid lunchtid i går då ett elfel orsakade totalstopp mellan Hässleholm och Höör. Det satte stopp för tågen på sträckan Stockholm–Malmö–Köpenhamn och Öresundstågen.

– Några avgångar med X 2000 ställdes in, berättar Helena Thorsson på Trafikverkets pressjour.

En del tåg leddes om, med kraftiga förseningar som följd. På andra sträckor ersatte bussar. Under kvällen öppnades ett av spåren.

Under eftermiddagen rev en lastbil ned en kontaktledning i närheten av Bankeryd väster om Jönköping och satte stopp för regionaltågen mellan Falköping och Nässjö. Där ersattes trafiken med bussar.

Totalstopp mellan Göteborg och Stockholm

Under kvällen revs en tredje kontaktledning ned när ett X 2000-tåg passerade, denna gång i närheten av Falköping. Det orsakade totalstopp för tågen på västra stambanan, alltså mellan Göteborg och Stockholm.

Till slut fick tågen vända tillbaka till närmaste station. Passagerarna evakuerades till bussar.

– Det blev förseningar på uppåt två och en halvtimme, säger Helena Thorsson.

Vid 23-tiden påbörjades reparationer av kontaktledningen.

Finns det någon förklaring till att det uppstått tre liknande fel samma dag?

– Nej, det har varit en dålig dag helt enkelt, med parallella incidenter som inte har något samband.

Enligt SJ:s pressjour drabbades sammanlagt ett 15-tal tåg av förseningar under dagen, men exakt hur många passagerare som försenats ville pressjouren inte uttala sig om.