Försvann spårlöst

Nu söker polisen 51-åriga kvinnan – lärarkollega anhållen

1 av 4 | Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
Här slutar spåren Det finns uppgifter om att den 51-åriga universitetsläraren sågs i området där hennes konsultfirma har kontor. Efter det har polisen ingen aning om vad som hänt.
NYHETER

ÖREBRO/STOCKHOLM. Den 51-åriga kvinnliga universitetsläraren är spårlöst borta sedan snart en vecka.

Nu har en kollega på universitetet anhållits misstänkt för människorov.

– Han förnekar all inblandning i hennes försvinnande, säger mannens advokat Carl H Robson.

Kvinnan lämnade sin lägenhet i centrala Örebro tidigt i onsdags morse klädd i en vit sportjacka.

Hon skickade ett sms till en av sina tre söner klockan 07.47. Det finns också uppgifter om att hon skulle ha rört sig mot området Örnsro där hennes konsultfirma finns.

”Det är obegripligt”

Försvinnandet har lett till att nästan 8 000 personer engagerat sig i en Facebook-grupp startad av en vän till kvinnans barn.

Det finns inget som tyder på att hon håller sig borta frivilligt. För vänner och bekanta är försvinnandet ett mysterium.

– Det är obegripligt för oss. Vem skulle vilja henne något illa, säger en kollega.

Kvinnan arbetar på Örebro universitet som lärare och beskrivs som stabil, omtyckt och levnadsglad. Hon hade nyligen bestämt sig för att sadla om och satsa på en karriär som konsult och föreläsare.

Hade sagt upp sig

– Hon har sagt upp sig och slutar den 1 mars för att arbeta som konsult. Vi är naturligtvis oroliga för vad som kan ha hänt henne och hoppas det ska lösa sig, säger universitets informationschef Niklas Jälevik.

För ett par år sedan inledde den 51-åriga kvinnan ett samarbete med en jämnårig manlig lärare på en annan avdelning på Örebro universitet. De höll bland annat i en grundkurs tillsammans. Samma man är nu anhållen, skäligen misstänkt för människorov.

Mannen förnekar

– Han har tagit illa vid sig av det här. Han känner henne naturligtvis men han förnekar all inblandning. Mot bakgrund till hans inställning ska han naturligtvis sättas på fri fot, säger Carl H Robson som satt med i ett par timmar långt polisförhör med mannen i går eftermiddag.

Mannen och kvinnan ska ha haft någon slags relation med varandra utöver arbetet.

– De ska ha haft en relation men den ska ha varit avslutad. Jag kan inte svara på vad det var för slags relation, säger mannens advokat.

Före klockan 12 i dag ska åklagaren ta ställning till om mannen ska begäras häktad eller släppas på fri fot.

– Vi jobbar intensivt med att klarlägga omständigheterna kring försvinnandet. Vi har satt in en betydande resurs för att lösa det här, säger polisens presstalesman Torbjörn Carlson.

Nyckeln kvar i bilen

Enligt uppgifter till tidningen Nerikes Allehanda ska det finnas mycket som tyder på att kvinnan inte försvunnit frivilligt. Obekräftade uppgifter till tidningen gör gällande att bilnyckeln satt kvar i kvinnans bil och att hon aldrig stängde av datorn när hon lämnade sin arbetsplats. Hennes pass finns kvar i hemmet.

– Det florerar massor av uppgifter i nuläget och jag tänker inte kommentera dem alla. Nu väntar vi först och ser om mannen begärs häktad, säger Torbjörn Carlson till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM