Nätet avslöjar medhjälparen

Terrorinspelningen lades ut på Taimours Youtubekonto – efter hans död

Foto: PRIVAT
NÅGON HJÄLPTE TILL Taimour Abdulwahab med hustrun. Efter hans död har aktiviteten på hans eget Youtubekonto varit hög.
NYHETER

Beviset för Taimour Abdulwahabs medhjälpare finns på Youtube.

Ett dygn efter sprängningen publicerades ocensurerade versioner av hans ljudinspelningar på hans eget konto.

– Det låter intressant. Vi måste titta på det, säger Mikael Gunnarsson på Säpos ledningscentral.

BEVISET På Youtube-kanalen publicerades de ocensurerade ljudklippen – vilket betyder att någon annan än Taimour hade egen tillgång till materialet.

Aftonbladet har tidigare kunnat avslöja att Säpo är helt övertygade om att flera personer fanns i bakgrunden då Taimour Abdulwahab sprängde sig själv till döds i centrala Stockholm mitt under julruschen.

Nu finns för första gången konkreta bevis på att fler stöttat honom i attentatet.

Tio minuter före självmordsdådet den 11 december i Stockholm skickade Abdulwahab inspelningar på tre olika språk till nyhetsbyrån TT, Säpo, sin familj och sin hustru. En svensk version med förvrängd röst publicerades dagen efter. Först den 15 december offentliggjordes de ocensurerade ljudklippen.

Bildsatta klipp

Men på Youtube-kanalen Mona123Timo publicerades redan den 13 december de ocensurerade klippen på samtliga tre språk. Personen som ligger bakom har alltså på egen hand haft tillgång till materialet.

De är även omsorgsfullt bildsatta. Bland annat med bilder som anspelar på de 72 jungfrur som en martyr kan vänta i paradiset.

”Avslöjade inget”

Youtube-kanalen har varit registrerad i över fyra år och där finns filmer publicerade som endast Abdulwahab själv eller människor i hans närhet kan ha haft tillgång till. Bland annat är det videosekvenser från hans och hustrun Mona Thwanys hus i Luton, England.

Mona Thwany berättade i går i en intervju i brittiska tidningen News of the world att hon inte kände till sin makes planer.

– Han avslöjade aldrig sin hemliga sida för mig. Kanske är det en kulturell grej. Som muslimsk fru förväntas jag inte ha någon insyn i hans liv. Jag gav honom avskildhet.

Kontot används

Efter Taimour Abdulwahabs död har aktiviteten på kontot varit hög. Bland annat gjordes det om till en hyllningsplats för honom med mängder av privata bilder. Flera nya prenumerationer har också startats på allt från sminktips till extrema islamistiska organisationer.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp tycker att uppgifterna är mycket intressanta.

– Det här är anmärkningsvärt. Det ska bli väldigt intressant att se vem som ligger bakom.

Han förutsätter att den brittiska säkerhetstjänsten redan känner till kontot.

– De har plockat in vad som fanns av datorer och grejor.

På Säpo fanns i går ingen ansvarig för utredningen tillgänglig. Men Mikael Gunnarsson på ledningscentralen tog tacksamt mot informationen.

– Det låter intressant. Vi måste titta på det, säger han.

FAKTA

Taimour Abdulwahabs terrorhälsning

Väldigt kort och omfattande till Sverige och svenska folket. Tack vare Lars Vilks och hans målningar av profeten Muhammed, fred vare över honom, och era soldater i Afghanistan och er tystnad på allt detta så ska era barn, döttrar, bröder och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dö.

Nu har islamiska staten uppfyllt vad de har lovat er. Vi finns nu här i Europa och i Sverige, vi är en verklighet, inget påhitt, mer vill jag inte säga om detta.

Våra aktioner kommer att prata för sig själva. Så länge ni inte slutar ert krig mot islam och förnedrande mot profeten, fred vare över honom, och er dumma support till grisen Vilks.

Och till alla muslimer i Sverige säger jag: sluta fjäska och förnedra er själva för ett förnedrande liv långt från islam. Hjälp era bröder och systrar och frukta ingen och inget, bara Gud som ni dyrkar.

Och till min familj, försök att förlåta mig. Jag kunde inte sitta och titta på när all orättvisa sker mot islam och profeten Muhammed, fred vare över honom, när grisen Vilks gjorde vad han gjorde. Förlåt för mina lögner. Jag åkte aldrig till Mellanöstern för att jobba eller tjäna pengar, jag åkte dit för jihad. Jag hoppas ni kan förstå mig någon gång. Jag kunde aldrig ha berättat allt detta för er eller någon annan. Min kära fru och barn, jag älskar er. Jag älskar dig, min fru. Min kärlek för dig var aldrig en lögn. Förlåt mig när jag inte berättade något för dig. Pussa barnen från mig. Säg till dem att pappa älskar dem, kommer alltid att älska dem.

Till slut så hälsar jag till alla mujahedin, glöm inte mig i era böner. Be för mig. Be för mig för att här i Sverige så är muslimerna så pass förnedrade att de ber för icke-muslimer i deras moskéer. Och till slut och till alla mujahedin i Europa och i Sverige: nu är det dags att slå till, vänta inte längre. Kom fram med vad än ni har även om det är en kniv och jag vet att ni har mer än en kniv att komma med. Frukta ingen, frukta inget fängelse, frukta inte döden.

ARTIKELN HANDLAR OM