Bernt Andersson (s) berättar om mordförsöket

Foto: björn wanhatalo
Politikern Bernt Andersson knivhöggs i buken när han gick ut från sin bostad.
NYHETER

Kommunpolitikern Bernt Andersson (s) överfölls och knivhöggs i magen utanför sitt hem i Umeå.

Trots en stor polisutredning går den okände gärningsmannen fortfarande fri och Bernt Andersson befinner sig på hemlig ort.

För VK berättar han om mordförsöket och hur det har påverkat honom.

Foto: Scanpix
Bernt Andersson.

Strax före klockan åtta på morgonen den 22 december förra året klev Bernt Andersson ut genom dörren hemma på Teg i Umeå. Dagen hade börjat lugnt och allt var som vanligt fram tills att han tog det där steget ut på gården. Utanför stod en främmande man och väntade. Det som hände sedan gick fort.

Knivskuren i magen

För VK berättar Bernt Andersson att den väntande knivmannen var målinriktad och visste vad han var ute efter. Händelsen var över på några minuter.

Enligt tidningen trädde förövaren, en man i 18-20-årsåldern, en påse över Bernt Anderssons huvud och stack sedan en kniv i hans mage. Därefter sprang knivmannen från platsen och lämnade Bernt Andersson med allvarliga skador. Trots sitt tillstånd lyckades han ta sig in till sina grannar där ambulans tillkallades.

– Jag hade blivit skuren i magen och fått skador på mjälten. Jag har förstått att jag var ganska illa däran, säger han till VK.

Har fått stort stöd

Vården på sjukhuset slog väl ut och efter omständigheterna mår Bernt Andersson i dag fysiskt bra. Psykiskt är det svårare berättar han för tidningen.

– Fysiskt så mår jag det bästa tänkbara, efter den pärs jag gått igenom borde jag inte må så här bra men jag verkar ha bra läkkött. Men psykiskt är det svårt att fatta vad man har varit med om, jag är nog för naiv för att förstå vad som hänt, men det kommer nog senare, säger Bernt Andersson till VK.

Stödet från vänner, kollegor och partikamrater var stort under tiden som han låg på sjukhus. Det har betytt mycket säger han och påpekar att han inte tror att man klarar att ta sig igenom sådana händelser ensam.

Ingen känd hotbild

En stor polisutredning påbörjades efter överfallet och pågår fortfarande. Fler än 200 förhör har hållits med vittnen, anhöriga, bekanta och med Bernt Andersson själv. Men gärningsmannen går fortfarande fri.

Ingen känd motivbild till mordförsöket har heller hittats, varken av polisen eller Bernt Andersson. Ändå är han övertygad om att överfallet var personligt riktat. Men om motivet skulle gälla hans engagemang inom politiken, arbetet inom det kommunala bostadsbolaget Bostaden eller det privata vet han inte.

På hemlig ort

Under hela sjukhusvistelsen hade Bernt Andersson polisskydd och hans datorer är omhändertagna för att polisen ska kunna gå igenom dess innehåll. I går lämnade han sjukhuset, men för VK vill han inte berätta om han fortfarande har polisskydd. Han befinner sig på hemlig ort med sin familj för att vila upp sig.

ARTIKELN HANDLAR OM