Ventilfel bakom passagerarflygplanets störtdykning

NYHETER

Ett passagerarflygplan på väg från Göteborg till Umeå fick stora problem på måndagsmorgonen.

Piloterna tvingades göra en störtdykning. På bara 2,5 minut gick flygplanet från 11 000 meters höjd ner till 3 000 meter.

Orsaken var att ett ventilfel i kabintryckssystemet, vilket gav ett tryckfall i kabinen.

När lufttrycket sjönk inne i flygplanet tvingades piloterna att snabbt ta ner flygplanet, som är av typen Embraer ERJ-145, på lägre höjd för att passagerarna skulle kunna andas normalt.

Syrgasmasker sänktes ner

Händelsen inträffade strax innan flygplanet skulle landa på Umeå City Airport klockan 08.20 på måndagen.

Syrgasmasker sänktes ner till passgerarna som var skräckslagna inför vad som höll på att hända. De fick inte heller någon information om varför flygplanet tvingades störtdyka.

"Piloterna agerade rätt”

En utredning om orsaken inleddes direkt efter att flygplanet kunnat landa. Och i dag kommenterar City Airlines vd, Jimmie Bergqvist, händelsen.

– Det som hände igår är naturligtvis oerhört allvarligt inte minst för de passagerare som fanns ombord. Därför var det angeläget för oss att genomföra den tekniska undersökningen så snabbt som möjligt, inte minst för att snabbt kunna informera passagerarna. Den tekniska undersökningen visar att det var en ventil i kabintryckssystemet som inte fungerade som den skulle och att piloterna agerade precis rätt i situationen när de snabbt gick ner på säker höjd, skriver han.

ARTIKELN HANDLAR OM