Borrare hotad – alla har tänkt samma tanke

NYHETER

Om helvetet finns på jorden är en fråga som sysselsatt seriösa teologer ett par tusen år.

Den som har öron och haft en granne som bilar upp ett badrumsgolv vet svaret.

Nu är en kvinna i Stockholm polisanmäld för att med kniv i handen försökt stoppa en bergborrare.

Händelsen finns återgiven i en anmälan till Arbetsmiljöverket, ”Tillbud 20100818 Onsdagsvägen Borrare hotades av intill­boende”.

Man ska inte raljera över knivhot mot hantverkare, men den som aldrig tänkt tankar om våld när grannens polacker drar slagborren i betongväggen klockan 07.00 är förmodligen inte av kvinna född.

Första dagen brukar börja med yrvaken förvåning: hur ända in i h-e kan någon få för sig att använda slaghammare mitt i natten?

En timme senare, när kaffekopparna skallrar på frukostbordet, inser man att det inte är Fjärnevall som personligen sätter upp ett skåp, fanskapet har blåbyxor hemma.

Någonstans runt fjärde dagen har du insett att det inte ens är en vanlig badrumsrenovering på gång, grannens projekt är tunneln under Hallandsåsen. Ditt huvud har börjat röra sig spastiskt i takt med maskinernas sång, barnen gråter och andra halvan av äktenskapet skriker ”MEN GÖR ­NÅGONTING DÅ FÖR GUDS SKULL!”.

Jag ringer Arbetsmiljöverket med anledning av den knivhotade bergborraren i Hökar­ängen. Jag får veta att det finns en 47-sidig ­regelsamling om vilka ­typer och grader av helvetiskt oväsen en människa får utsättas för. Den heter AFS 2005:16 ”Buller” och innehåller allt om maxi­mal A-vägd ljudtrycksnivå, daglig bullerexponeringsnivå, undre och övre insatsvärden, ­decibeltabeller och dosimetrar.

”Vi mäter buller i doser, en ­relation av decibelnivå och tid”, säger experten Bengt R Johansson, ”Buller-Bengt” kallad på verket. ”Vid 100 decibel, som en bergborr, blir en kvart om dagen maxdos.”

”Problemet är bara”, säger Buller-Bengt, ”att reglerna bara gäller när man är på jobbet”.

Det vill säga att hantverkarna på andra sidan väggen inte får utsätta sina öron för vad som helst.

Ridå.

ARTIKELN HANDLAR OM