Michael Jacksons anställda förhörs idag

Dr Conrad Murray anklagas för att ha orsakat superstjärnans död.

NYHETER

Michael Jackson betalade drygt en miljon i månaden för att Dr Conrad Murray skulle sköta om hans hälsa.

Nu anklagas läkaren istället för att ha orsakat hans död.

Foto: DAVID MCNEW
Dr Conrad Murray.

I veckan hålls de inledande förhören då Los Angeles County Superior Court ska avgöra om åklagaren har tillräckligt stark bevisning för en rättegång. De så kallade "preliminary hearings" ses dock av många juridiska experter som en ren formalitet, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Vållande till annans död

Åtalet mot Dr Conrad Murray är rubricerat som vållande till annans död. Läkaren ska enligt åklagaren avar skyldig till att ha gett superstjärnan en överdos av den starka drogen propofol som han använde för att sova.

Under tisdagen förväntas tre av Michael Jacksons anställda att vittna, skriver Los Angeles Times. En av dem var – tillsammans med Dr Murray – i det rum i den hyrda lyxvilla i Holmby Hills när superstjärnan fick hjärtstillestånd den 25 juni 2009.

O.J. Simpsons advokat

De tre anställda företräds av Carl Douglas. Han gjorde sig känd som en av de som framgångsrikt försvarade football-spelaren och skådespelaren O.J. Simpson när denne stod anklagad för dubbelmord.

Dr Murray har erkänt att han skrivit ut det starka bedövningsmedlet – som normalt bara används på sjukhus – till Jackson. Han nekar dock till att ha gett honom överdosen som orsakade hans död.

Åklagaren försöker enligt nyhetsbyrån Reuters måla bilden av Dr Murray som en man med ekonomiska bekymmer som omdömeslöst gav Jackson vilka droger som helst – allt för att behålla sitt uppdrag och arvode.

En duell mellan medicinska experter

Enligt juridiska experter kommer medicinska utlåtanden bli helt avgörande om fallet går till rättegång – vilket de flesta tror att det gör.

– Rättegången kommer bli en duell mellan olika experter. Det vill säga vilken sidas expert som är mer trovärdig och varför, säger Steven Cron, advokat och lärare på Pepperdine Law School till Reuters.

Aftonbladet har tidigare rapporterat att Michael Jacksons son Prince Michael, 13, kommer kallas till de inledande förhören under veckan. Även superstjärnan två andra barn kan komma att kallas.

Flera medlemmar ur den världskända familjen Jackson väntas också delta i rätten på åskådarplats.

ARTIKELN HANDLAR OM