Kollega, partner & misstänkt

Universitetschef häktad för att ha fört bort Eva, 51

1 av 3
nekar till brott Den misstänkte 51-åringen var samlad och sammanbiten när misstankarna mot honom lästes upp. Mannen och Eva är kollegor på Örebro universitet och de ska även ha haft en relation under ett par år. 51-åringen sitter nu häktad skäligen misstänkt för att ha rövat bort Eva.
NYHETER

ÖREBRO. En 51-årig chef på Örebro universitet häktades i går misstänkt för att ha rövat bort sin kollega Eva, 51.

Enligt hans advokat har de haft en relation av och till under flera år.

Polisen har nu finkammat mannens sopor och tvättstuga i jakt på bevis.

Med en vit handduk över huvudet eskorterades mannen in i en av Örebro tingsrätts salar i går eftermiddag. Det är första gången han är misstänkt för ett allvarligt brott. Han är tidigare helt ostraffad, enligt hans advokat Carl H Robson.

Var sammanbiten

Han var samlad och sammanbiten när brottsmisstanken lästes upp. Efter en nästan två timmar lång förhandling bakom stängda dörrar beslutade tingsrätten att han är skäligen misstänkt för människorov, det är den lägre misstankegraden.

– Hon har för lite att komma med, säger advokat Carl H Robson om åklagaren Helena Eckerrot Flodins bevisning mot mannen.

Om inte starkare bevisning presenteras om en vecka måste mannen försättas på fri fot. Advokaten tänker också överklaga häktningen.

Eva, 51, försvann spårlöst för en vecka sedan. Enligt uppgift sågs hon senast i närheten av sin arbetsplats på ett konsultföretag på morgonen den 29 december. Hennes tre söner har satt upp lappar med vädjan om hjälp att hitta henne över hela Örebro.

”Chansen minskar”

– Det är klart att för varje dag som går så minskar ju chansen att hitta henne vid liv, säger polisens informationschef Torbjörn Carlson.

Men något sökpådrag har polisen inte dragit i gång.

– Det vi gör nu har mer en karaktär av utredningsarbete. Vi har ingen uppfattning alls om var hon kan vara.

Eva arbetar även på Örebro universitet som lärare. Det var där hon träffade den 51-årige mannen som också undervisar på universitetet och har en chefsposition.

”Har haft relation”

– De har haft en relation under ett par år, det har varit till och från som jag förstår det, säger Carl H Robson.

Han vill inte berätta om mannen hade kontakt med Eva dygnet innan hon försvann. Men de ska ha träffats och ringt varandra en tid innan hennes försvinnande.

– Min klient har redovisat flera hållpunkter under det aktuella dygnet och redogjort för vad han gjort, säger advokaten.

Datorn var påslagen

Enligt åklagaren har polisen gjort en mängd tekniska beslag.

Bland annat har de gått igenom alla sopor på mannens gård och även intresserat sig för att han tog en grannes tvättid strax efter att Eva syntes i livet senast.

Mobiltelefoner och datorer har tömts i jakt på ledtrådar.

Materialet ska nu analyseras på SKL.

– Det har framkommit en väldig massa omständigheter som gör att man tror att hon inte försvunnit frivilligt, säger Helena Eckerrot Flodin.

Enligt uppgifter ska Evas nycklar suttit kvar i bilen när den hittades och hennes dator stod fortfarande påslagen.

ARTIKELN HANDLAR OM