"Har svårt att tänka mig att hon mördats"

Kyrkoherde Birgitta Rolöf om Kerstins försvinnande

1 av 2 | Foto: WIDÉNS FOTO
Kerstin Segerberg.
NYHETER

Polisen misstänker att Kerstin Segerberg, 78, kan ha blivit mördad.

– Jag vet inte vad jag ska tro, men man får väl lita på att polisen gör sitt jobb, säger Birgitta Rolöf som är kyrkoherde i Silleruds församling och väninna till Kerstin Segerberg.

Birgitta Rolöf tycker att det är märkligt att polisen inte har hittat Kerstin Segerberg som har varit spårlöst försvunnen i tre veckor nu.

Även polisen menar att det är anmärkningsvärt att man inte har hittat Kerstin, och har nu därför inlett en förundersökning om mord för att på så vis få utökade möjligheter att utreda fallet.

– Jag har ju svårt att tänka mig att någon ger sig på en 78-årig människa med en lite äldre bil, säger kyrkoherde Birgitta Rolöf till Aftonbladet.

En vänlig person

Hon säger samtidigt att det självklart är polisens jobb att utreda vad som hänt.

– Och de kan ju inte utesluta någonting, konstaterar kyrkoherde Birgitta Rolöf.

Hur var Kerstin som person?

– Hon var en väldigt vänlig person och hon provocerade ingen, om det nu är så att hon skulle ha råkat ut för någon våldsam människa. Kerstin var omtänksam, arbetade mycket i telefonjouren för präster och hon var van vid att prata med människor. Sedan var hon förstås väldigt orädd, väldigt tuff och backade inte för någonting. På det viset kan hon möjligtvis ha utsatt sig för en risk.

Har du hört talas om att någon skulle ha tyckt illa om henne?

– Nej, tvärtom. Det var bara vänliga ord om henne. Man har svårt att tänka sig att hon hade några ovänner eller folk som hatade henne. Det är helt enkelt jättesvårt att tänka sig.

Vill få ett svar

Kerstin Segerberg var präst i Silleruds församling. Hon pensionerades för många år sedan men fortsatte hjälpa kyrkan. Många i församlingen kände henne.

– Hon var här i många år och var väldigt engagerad i bygden. Inte bara i kyrkan, utan även i hembygdsföreningen. Kerstin var välkänd och det ringer folk varje dag hit som vill prata om det som hänt. Många är väldigt ledsna och förstämda.

Allt eftersom tiden går, vill Birgitta Rolöf och andra som kände Kerstin få ett svar på vad som kan ha hänt.

– Alla vill ha ett svar. Det har nästan blivit det viktigaste, att det blir en upplösning på något vis, att man hittar henne. Det är jätteobehagligt att hon bara är borta.

Inga konkreta skäl

Tommy Lindh som är presstalesman för polisen i Värmland, berättar att man får rätt att exempelvis använda tvångsmedel som husrannsakan, eftersom det nu rör sig om en mordutredning.

– Det finns inga konkreta, speciella skäl till att vi nu misstänker att Kerstin Segerberg kan ha mördats. Utan det handlar i mångt och mycket om att öppna verktygslådan och få tillgång till andra utredningsmetoder och verktyg som lagen ger oss rätt till nu.

Han berättar att Kerstins försvinnande är alldeles för plötsligt och abrupt och att det är "minimal chans" att hon på eget bevåg håller sig borta.

– Vi utesluter inte att det har skett någon form av olycka för hon skulle ju ut i obygden. Det var också vår inledande arbetshypotes, att hon skulle ha hamnat av vägen ut i terrängen. Det är ju mycket snö här.

Sökt med helikopter och bandvagn

Samtidigt har polisen sökt igenom området där man misstänker att Kerstin kan ha försvunnit med polispersonal, helikopter och bandvagn.

Tommy Lindh medger att polisens utredning hittills inte har visat att det skulle ha funnits någon form av hotbild mot den 78-åriga prästen.

Foto: Magnus Sandberg
Susanna Vidlund

– Samtidigt är vår erfarenhet att motiven till den här typen av misstänkt brott inte alltid behöver vara så avancerade. Nu kommer vi åter prata med människor i hennes närhet som kan berätta långt tillbaka om Kerstins liv och leverne.

FAKTA

Polisens skäl till mordutredning:

Skälen till att polisen har inlett förundersökning om mord är enligt polisens presstalesman Tommy Lindh flera.

Trots ett idogt sökande har man inte påträffat Kerstin Segerberg eller hennes bil.

Polisens utredning har visat att det är högst osannolikt att Kerstin Segerberg skulle ha försvunnit självmant.

Genom att rubricera händelsen som mord, får man utökade möjligheter att utreda fallet.

Kerstin körde ut blommor – försvann

Onsdagen den 15 december, tror polisen att Kerstin Segerborn, 78, lämnar sin bostad i sin silverfärgade Citroën C3 för att dela ut julgåvor till behövande inför julen. Därefter har hon inte setts till.

Den sista kända leveransadressen som Kerstin Segerberg skulle till låg i området vid Glaskogens naturreservat, nordost om Årjäng.

Polis och räddningstjänst letar efter Kerstin Segerberg när hon anmäls försvunnen den 20 december, men utan resultat.

Den 4 januari meddelar polisen i Värmland att man misstänker att Kerstin Segerborn kan ha mördats.

ARTIKELN HANDLAR OM