Rymling från rättspsyk gripen

”Finns en risk med personen”

NYHETER

En man i 40-årsåldern rymde från en rättspsykiatrisk avdelning i Sundsvall i dag.

– Han satte sig på tåget från Sundsvall till Stockholm, men greps vid 15.30-tiden i Uppsala, uppger Bengt Eriksson, presstalesman på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall.

Mannen har sedan den 9 december rätt till två timmars permission i veckan, beviljad av förvaltningsrätten.

I dag var det så dags för veckans exkursion, och mannen skulle vara tillbaka på Rättspsykiatriska regionkliniken (RPK) i Sundsvall klockan 13.

Det var han inte.

Efterlyst av polis

– Vi väntade ett litet tag ifall han skulle blivit försenad med tanke på vädret men nu har vi kontaktat polis och efterlyst honom, säger Bengt Eriksson till Aftonbladet.

Eriksson berättar att mannen är dömd för grövre våldsbrottslighet.

Polisen i Västernorrland fick snabbt uppgifter om att mannen, som är storvuxen med flera tatueringar, befann sig ombord på ett tåg.

"På alerten"

Några timmar senare greps mannen i Uppsala. Enligt Tommy Nygren, länsvakthavande vid polisen i Västernorrland, hade man troligtvis kunnat gripa mannen redan i Gävle om informationen om rymningen kommit till polisens kännedom tidigare.

– Personalen på rättspsyk har sina rutiner, men för att vi ska kunna hjälpa till på rätt sätt hade det varit bra om vi informerats tidigare. Det blir en kedja som fördröjs, säger han.

Nu kommer polisdistrikten att samordna transporten som ska föra mannen tillbaka till Sundsvall.

– Vi är på alerten tills han är tillbaka, säger Tommy Nygren.

ARTIKELN HANDLAR OM