Explosion på oljerigg utanför USA

NYHETER

En 1,8 kilometer lång och 30 meter bred oljefilm syntes efter en explosion på en oljerigg i Mexikanska golfen på torsdagen. Explosionen väckte genast oro för ännu en katastrof i området.

Fyra månader efter att den ökända Deepwater Horizon sjönk i samma område var det nu riggen Vermilion 380 som av okänd anledning exploderade och började brinna.

13 människor kastades i vattnet och räddades till en annan oljeplattform. Enligt kustbevakningen skadades en person, uppgifter som senare tillbakavisades av ägaren, oljeföretaget Mariner Energy. Samtliga fördes till sjukhus för observation.

Det brann fortfarande på riggen under kvällen, svensk tid, även om branden uppgavs vara under kontroll.

”Ingen ny katastrof”

Olycksplatsen ligger cirka 12 landmil söder om Vermilion Bay i den amerikanska delstaten Louisiana. Till skillnad mot Deepwater Horizon står den nya olycksriggen betydligare grundare: endast på 340 fots, cirka 103 meters, djup.

En högt uppsatt chef för PFC Energy i Houston sade att olyckan inte framstår som en ny katastrof liknande den vid Deepwater Horizon.

Riggen betecknas som en fast produktionsrigg och det var oklart om den var i produktion när olyckan skedde. Orsaken till explosionen var ännu okänd.

En presidenttalesman i Vita huset uppgav att regeringen bistår "om det behövs".

TT

ARTIKELN HANDLAR OM