Mysteriet löst i natt

Så dog den stora fågelflocken

1 av 3 | Foto: Foto: LÄSARBILDkan ha chockats av fyrverkerier| De döda fåglarna på Wetterlinsgatan i Falköping gav upphov till både oro och spekulationer. Efter att
statens veterinärmedicinska anstalt akut obducerat kadavren kunde de i går ge besked om dödsorsaken: fåglarna dödades av yttre våld och visade inga tecken på sjukdom eller infektion.
NYHETER

FALKÖPING/stockholm. Det var gårdagens absolut största snackis:

Mysteriet med ett 70-tal svarta fåglar som plötsligt låg döda mitt i Falköping.

Sent i går kväll kom svaret.

– De dödades av yttre våld, säger Marianne Elvander, statsepizootolog.

Tidigare i veckan hittades tusentals fåglar mystiskt döda i Arkansas och Louisiana i USA. Nu har fenomenet nått Sverige.

Fågelmassakern på Wetterlinsgatan, en av Falköpings större genomfartsleder, skapade olustig stämning. Personal i skyddskläder samlade ihop drivor av fågelkroppar. Fynden las i plastsäckar och låstes in i kylförvar.

Barnfamiljer och hundägare rekommenderades att hålla i sina skyddslingar.

”Inte bra att röra”

– Det kan fortfarande ligga kvar döda fåglar under snön, kroppar vi inte har lyckats hitta. Föreligger det någon form av smitta är det naturligtvis inte lämpligt att vidröra eventuella fynd, säger räddningschefen Christer Olofsson.

– Vi håller en fortsatt hög säkerhetsnivå när det gäller fysisk kontakt med fågelkadavren.

Boende i området följde dramat på behörigt avstånd.

– Man vet inte vad man ska tro. Döda fåglar i massor har man ju hört om från USA, men här i Falköping ... klart man undrar. Och blir lite orolig, säger Sefo Isini, 47, och håller dottern Jennifer, 4, hårt i handen.

Obducerades akut

Solförmörkelse, stress eller sjukdom. Teorierna var många.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tog massdöden på så stort allvar att man kallade in sina viltexperter för att göra akut obduktion av kadavren. I går kväll kunde de lösa mysteriet – till oroliga Falköpingsbors lättnad.

– Vi har konstaterat att fåglarna dödades av yttre våld. De hade kraftiga inre blödningar. Det finns inga tecken på infektion eller sjukdom, säger Marianne Elvander på SVA.

Kan ha chockats

Ett huvudspår är att flocken har skrämts av fyrverkerier i närområdet. Just nu är många djur svaga av vinterns vedermödor, kyla och brist på mat. Har de också blivit plötsligt skrämda kan de ha tappat balans och orientering.

– De kan ha fått en chock och därför suttit kvar på marken när det kommit en bil och blivit överkörda, säger länsveterinär Robert ter Horst.

En teori som styrks av att en bilist ringde i går under dagen och berättade att han kört in i en skock stillasittande fåglar på just Wetterlinsgatan.

FAKTA

FRÅGOR & SVAR om fågeldöden

Kunde solförmörkelsen ­ligga bakom, var det en amerikansk konspiration — eller ­hade herren själv ett finger med i spelet?

Före beskedet i går fanns det många teorier kring fågel­döden. En del mer trovärdiga än de andra?…

Kan det bero på solförmörkelsen?

Johan Warell, astronom:

– Nej, det finns inga astronomiska händelser som kan åstadkomma ­något sådant. Den enda effekten solförmörkelse har på jorden är lite extra gravitation, men den är knappt mätbar.

Kan det bero på störningar i magnetfältet?

Steve Dahlfors, ornitolog:

– Nej. Flyttfåglar använder ­magnetfält för att skilja på norr och söder när de flyttar, men kajor övervintrar så de bryr sig inte om det. De sticker iväg för att leta mat men det är så korta sträckor att de kan navigera efter landskapet.

Finns det en biblisk förklaring?

Åke Green, pastor:

– Vi vet att herren har sänt både vaktlar och getingsvärmar. Men jag tror inte att det här är någon biblisk händelse, då borde någon profet ha sagt att det skulle hända. Jag kan förstå om folk ser detta som ett tecken på att slutet är nära. Då ska mycket hända – naturkatastrofer och finanskriser, som det gör nu. Men jag tror att det här kommer få en naturlig förklaring.

Stress och chock?

Niclas Holmqvist, fågel­expert på Svenska Jägare­förbundet:

– Normalt vistas kråkfåglar uppe i träd eller på hustak under nätterna, de gillar inte att flyga när det är mörkt eftersom deras syn är ganska dålig. Att de skrämts från sina sittplatser av till exempel fyrverkerier är möjligt även om de är ganska stresståliga. När de väl har hamnat ­liggande på gatan kan de absolut ha mött döden i form av bilar som kört över dem.

Förgiftning?

Niclas Holmqvist, fågelexpert på Svenska Jägareförbundet:

– En förgiftning försvagar fåglarnas balanssinne och gör att de faller till marken vartefter.

Fågelinfluensa?

Länsveterinär Robert ter Horst:

– Inte troligt med tanke på hur scenariot var när fågelinfluensan härjade. Då hittades inga stora flockar döda fåglar utan ett par exemplar här och där.

HAARP-teorin?

HAARP står för High Frequency Active Auroral Research Program och är ett amerikanskt projekt där myndigheter, bland annat med hjälp av radiosignaler på extremt höga frekvenser, utforskar de yttre delarna av atmosfären. Syftet är officiellt att studera väder och att underlätta för kommunikation och övervakning.

Men ska man tro de skeptiska styr HAARP tvärtom vädret medvetet och inte bara det.

Listan på katastrofer och andra incidenter HAARP anses skyldigt till är lång och inkluderar jordbävningen i Haiti, översvämningarna i Pakistan, strömavbrott i västra USA och Alaskaguvernören Ted Stevens död.

Och kan man iscensätta sådana världshändelser är det ju ingen match att få en flock fåglar att falla döda till marken.

ARTIKELN HANDLAR OM