Pengajakt bakom oljekatastrofen

Foto: scanpix
NYHETER

Kritiken mot oljebolaget BP är svidande i rapporten om oljekatastrofen i Mexikanska golfen.

Dåligt ledarskap bidrog till olyckan, konstaterar undersökningskommissionen i rapporten som lämnats till president Barack Obama.

"Medvetet eller inte så innebar flera av de beslut som BP, Halliburton och Transocean fattade också att risken för explosion i Macondo-källan ökade – samtidigt som de sparade tid (och pengar) åt företagen", står det i rapporten som officiellt publiceras nästa vecka, men som flera medier hade tagit del av redan på torsdagen.

"Grundläggande misstag"

Det var den 20 april förra året som oljeriggen Deepwater Horizon exploderade i Macondo-källan i Mexikanska golfen. Elva oljearbetare dog och uppskattningsvis 4,9 miljoner fat olja spyddes ut i havet under en tremånadersperiod. Oljebolaget BP pekades tidigt ut som ansvarigt för olyckan – bland annat av president Barack Obama.

Men även företaget Halliburton, som anlitades av BP för att cementgjuta oljekällans vägg och det schweiziska företaget Transocean, som ägde den havererade oljeriggen, har kritiserats under de månader som gått sedan katastrofen inträffade.

Enligt rapporten var BP:s "grundläggande misstag" att man misslyckades med att se till att nödvändiga försiktighetsåtgärder vidtogs när oljekällan skulle cementgjutas.

Nu konstaterar Don Boesch, ledamot av den undersökande kommissionen, också att alla felbeslut inte låg hos BP även om företaget hade huvudansvaret.

– Exempelvis var bristen på ordentliga tester av cementen som användes för att gjuta källan tydligt ett ansvar för Halliburton, säger han till det brittiska mediebolaget BBC.

BP-aktien steg

Boesch pekar även ut Transocean:

– När oljekällan började pumpa ut olja fattades vissa beslut av Transocean om hur det som kom upp från källan skulle hanteras, och det var olyckliga, ödesdigra beslut som faktiskt ledde till explosionen.

Bob Graham, ledare för kommissionen och tidigare senator i Florida, konstaterar också att katastrofen kunde ha undvikits om de "inblandade företagen låtit sig vägledas av säkerheten först och främst".

Rapporten, som beställdes av Obama i maj förra året, omfattar tusentals sidor och bygger bland annat på hundratals intervjuer.

BP välkomnade på torsdagen rapporten, vilken enligt bedömare kommer leda till att företaget får betala lägre bötesbelopp än väntat. BP-aktien steg också rejält i den inledande torsdagshandeln på Londonbörsen.

FAKTA

Deepwater Horizon-katastrofen

Den 20 april förra året exploderade oljeriggen Deepwater Horizon i Mexikanska golfen. Elva arbetare dog i den brand som följde. Två dagar senare sjönk plattformen.

Den 25 april gick oljekällans säkerhetsventil sönder. BP tog på sig ansvaret för olyckan.

I maj misslyckades flera försök att täta läckan från källan Macondo, som låg på 1 500 meters djup.

BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg kallades i juni till möte med president Barack Obama i Vita huset. Efteråt formulerade sig Svanberg mindre lyckat om att BP bryr sig om små människor.

Efter nya tätningsförsök i juli betecknades läckaget i början av augusti som stoppat. BP fick klartecken att täppa till oljeborrhålet permanent med cement.

Hur mycket utläckt olja som i dag finns kvar i havet är oklart - åsikterna går isär.

(TT)

TT

ARTIKELN HANDLAR OM