Thomas Quick frikänd för mord

NYHETER

Falu tingsrätt har som väntat beslutat att frikänna Sture Bergwall, eller Thomas Quick som han hette när han dömdes, för mordet på den israeliske medborgaren Yenon Levi.

Foto: Foto: STEFAN JERREVÅNG
Thomas Quick nekar till alla mord han dömts för.

Han får också den begärda ersättningen för rättegångskostnaderna i samband med att han begärde resning.

Inget krav på skadestånd

– Domen var ju väntad, men det är alltid tillfredsställande när saker och ting kan avslutas. Nu har vi den första frikännande domen i en lång rad domar, säger Quicks advokat Thomas Olsson.

Quick kräver i det här läget inget skadestånd enligt Olsson.

– Vi är helt koncentrerade på att arbeta fram resningsansökningar i de andra ärendena och prioriterar det arbetet.

Olsson pratade med Quick omedelbart när domen kom.

– Han är oerhört lättad när det nu definitivt står klart att han inte är skyldig till det här mordet och även han ser det här som det första steget i en lång rad frikännanden.

Åtal lades ner

Den 17 december 2009 beslutade hovrätten att bevilja Bergwall resning och det skulle egentligen ha blivit en ny rättegång om mordet på Levi i Hedemora, ett brott som ska ha begåtts i juni 1988. Men den 28 maj i år meddelade chefsåklagare Eva Finné att hon lade ner åtalet mot Quick/Bergwall, eftersom brott inte kunde styrkas.

Nu har alltså Sture Bergwall också fått det formella frikännandet av en domstol. Dessutom har Falu tingsrätt beslutat att han ska ha ersättning för sina rättegångskostnader med drygt 2,4 miljoner kronor.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM