Så slår nya chockräntor mot din familj

Riksbankschefen: Spelar ingen roll Villaägaren: Det är sura pengar

Foto: stefan jerrevång
Marika och Mikael i Vadstena har ett lån på 1 miljon kronor på sitt hus. I dag har de en ränta på 3,75 procent. Normalräntan ligger på cirka 5,5 procent. Tillsammans med de minskade ränteavdragen innebär det att de får en ökad månadskostnad om 1250 kronor eller 15000 kronor per år.
NYHETER

Räntehöjningar, amorteringskrav och minskade ränteavdrag skulle slå hårt mot många hushåll med bostadslån.

– Jag skulle inte känna av det särskilt, säger Lars Nyberg, vice riksbankschef.

Annat är det för villaägaren Marika Söreskog, 48, i Vadstena.

– Det blir tufft för oss.

Foto: ola axman
Ekonomiska bromsåtgärder drabbar många hushåll hårt, men betyder inte särskilt mycket för personerna i riksbanksledningen. ”Jag har så små lån så det spelar ­ingen roll”, säger Lars Nyberg som har bott i sin lägenhet på Östermalm i 15 år.

Bostadsmarknaden i storstadsregionerna är glödhet, trots det senaste årets räntehöjningar. Priserna stiger nu mer än hushållens inkomster. Skräckscenariot är att priserna börjar sjunka – snabbt.

Då spricker bubblan och många hushåll blir sittande med enorma skulder på sina bostäder. Röster höjs därför för ytterligare räntehöjningar, amorteringstvång och sänkt ränteavdrag.

”Man oroar sig”

För Marika Söreskog och hennes familj utanför Vadstena skulle bromsåtgärderna slå hårt mot familjens ekonomi.

– Det är klart att man oroar sig. Det är ju sura pengar som man i så fall måste punga ut med. Tillsammans med den senaste tidens elpriser så kan det blir riktigt tufft för oss, säger hon.

Familjen har nu bland annat installerat jordvärme för att hålla nere kostnaderna.

– Man undrar ju när konjunkturen ska vända. Som vanlig människa känner man sig maktlös, säger Marika.

Har låga lån

Riksbankschefen Stefan Ingves, som tjänar 201 000 kronor i månaden, bor i ett blygsamt belånat radhus i Upplands Väsby. En kraftig räntehöjning skulle inte betyda mycket för hans del.

De övriga fem i riksbanksledningen tjänar mer än 160 000 per månad och bor i bostadsrätter i centrala Stockholm. Flera av dem köpte sina bostäder för länge sedan och har därmed låga lån i dag.

– Jag amorterar redan i dag och har så små lån så det spelar ingen roll, säger vice riksbankschef Lars Nyberg som har bott i sin lägenhet på Östermalm sedan mitten av 90-talet.

I samma stadsdel bor även riksdagsledamoten Carl B Hamilton (FP), som nu föreslår en sänkning av ränteavdraget för att kyla av bostadsmarknaden.

– Alternativet är att vi tvingas till ett idiotstopp med kraftigt höjda räntor om något år som drabbar alla mycket hårdare, säger han.

FAKTA

3 hot mot din ekonomi

Höjd ränta

Förste vice riksbankschef Svante Öberg vill snabbt få upp räntan till 3–4 procent för att minska risken för en skenande ekonomi och en ny fastighetsbubbla.

Sänkt ränteavdrag

Folkpartiets ekonomiske talesman Carl B Hamilton föreslår en sänkning av ränteavdraget, från 30 till 25 procent. För ett lån på 2 miljoner kronor skulle det sänkta avdraget öka månadskostnaden med cirka 450 kronor.

Amorteringstvång

Bostadsminister Stefan ­Attefall (KD), riksbanks­chefen Stefan Ingves och bankföreningen vill ha ett amorteringstvång på den del av lånet som ligger över 75 procent av bostadens värde. Det skulle göra att hushållen inte kan ta lika stora lån. Tvånget skulle bara gälla nya lån.

ARTIKELN HANDLAR OM