Orkanen Earl har slagit till mot kusten

NYHETER

Orkanen Earl har under fredagen slagit till mot USA:s ostkust.

Under dagen har vindarna mattats av något, men Earl kan fortfarande orsaka stor skada. Nu är den på väg mot New England och Kanada.

Orkanen Earl täcker fortfarande ett område större än Kalifornien, men har det senaste dygnet graderats ner till en etta på orkanskalan. National Hurricane Center varnar ändå för att orkanen är fortsatt kraftig när den drar fram vid kustremsan, rapporterar CNN.

Enligt vissa prognoser kan Earlväxa till en kraftig orkan igen på lördag och då vända in mot kusten. Andra prognoser säger att den kommer att fortsätta stryka utanför kusten i nordostlig riktning.

Om orkanen når land kommer kraftiga vågor och skyfall slå hårt mot de boende. I värsta fall kan invånarna tvingas möta enskilda tromber och drabbas av kraftiga översvämningar.

Obama varnar

President Barack Obama har gått ut och varnat för Earls styrka och de lokala myndigheterna har förberett krisinsatser.

"Earl kommer att orsaka höga vågor, högvatten, farliga strömmar och starka vindar", skrev myndigheterna i ett pressmeddelande i går.

På fredagskvällen låg orkanens centrum utanför New Jerseys kust.

Fler orkaner

Den tropiska stormen Fiona rör sig också i Atlanten. Den är inte lika kraftiga som Earl, men bevakas av National Hurricane Center, som noga följer alla potentiellt farliga stormar och orkaner.

Rapporter om kraftiga strömmar, regn och stormar har kommit in från hela östkusten från Florida till Maine i norr.

De boende längs kusten har samlat mat andra varor för att klara sig om orkanen slår till.

ARTIKELN HANDLAR OM