62-åringen ska genomgå stor psykundersökning

Misstänks ha mördat styvdottern

Foto: BJÖRN LINDAHL
satt med nedböjt huvud Mördade Jians pappa, som misstänks ha mördat henne, stod i dag inför rätta. Han medger att han kan misstänkas för mord.
NYHETER

Nu ska den den 62-årige adoptivpappan genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Han misstänks ha lidit av en allvarlig psykisk störning när han högg ihjäl Jian, 21, i trappuppgången i Katrineholm.

Själv säger han att han gjorde det för att försvara familjens heder.

Foto: privat
ANKLAGADES FÖR OTROHET – MÖRDADES Jian, 21, höggs ihjäl av sin pappa – för att hon ska ha kränkt hans heder. Mannen säger att han agerat på eget bevåg. Men många tvivlar. ”Jag tror inte att en pappa vaknar en dag och kommer på att han ska mörda sin dotter. Det finns alltid planering bakom”, säger Sara Mohammad, ordförande i riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime.

I tisdags lämnades den 62-årige mannen över till rättspsykiatriska enheten vid Huddinge sjukhus.

Där ska han genomgå en drygt fyra veckor lång rättspsykiatrisk undersökning.

Den ska visa om han utförde det mord han själv säger att han begick under påverkan av en psykisk störning.

Väntade i trappuppgången

En liten sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning, har visat att så kan vara fallet. Rätten har därför beslutat att mannen ska genomgå en ordentligt utredning för att det ska klarläggas om han lider av en allvarlig psykisk störning.

62-åringen är ännu varken åtalad eller dömd för mordet på 21-åriga Jian den 15 november. Men han har själv erkänt att han knivhögg sin styvdotter till döds för att försvara familjens heder. Jian hade precis lämnat sin tvåårige son på förskolan i Katrineholm när hennes adoptivfar väntade på henne i trappuppgången.

62-åringen knivskar henne till döds. Sedan packade han ihop sina grejor och gick till polisen.

Alltid planerat

Styvfadern har hävdat att han utfört mordet ensam och utan påverkan från övriga familjen, något experter och mannens egen advokat inte tror på.

Jians adoptivbröder har starkt tagit avstånd från pappans gärning.

– Vi är helt emot det och kommer aldrig att förlåta honom, säger storebrodern Rushdi.

Men enligt Sara Mohammad, ordförande i riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, är oftast hela familjen involverad vid hedersmord.

– Det är aldrig en ensam gärningsman. Jag tror inte att en pappa vaknar en dag och kommer på att han ska mörda sin dotter. Det finns alltid planering bakom, säger hon.

Michael Backman, chef länskrim Södermanland, säger att ingen annan än 62-åringen ännu är delgiven misstanke för brott men att det inte går att utesluta att så blir fallet.

– Jag kan bara säga att vi tar vara på vad den misstänkte säger i förhör, om vad andra visste och deras inblandning och så jobbar vi efter det. Det råder fortfarande full intensitet i arbetet, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM