Jesper, 26, fick bilen mosad av isras

Skulle åka till Thailand med sin flickvän

Bilens tak förstördes av israset.
NYHETER

Jesper Persson i Örebro fick en ischock i dag när han kom ut till sin bil. Hela bakdelen av Audin var mosad av ett isras från huset intill.

Och smällen kom på sämsta möjliga dag. Jesper var på väg till Thailand med sin flickvän.

Jesper Persson, 26, i Örebro och hans flickvän fick en obehaglig start på sin semesterresa. Hela bakdelen av hans Audi A4 hade mosats av ett isras.

– Det var rejält stora isbitar som föll ner och hela baksidan av bilen är paj. Flera grannar hade hört det, så det var tydligen en riktigt ordentlig smäll, säger Jesper Persson.

Raset kom från ett bostadshus intill gatan där bilen stod parkerad.

– Det ligger riktiga isflak på taket där, säger Jesper Persson.

"Tur att ingen gick förbi"

I stället för att packa bilen och åka till Arlanda fick Jesper börja ringa till bilverkstad, försäkringsbolag och en hyrbilsfirma. Han har också varit i kontakt med bostadsrättsföreningen som äger huset.

– De på föreningen säger att de har byggt om taket för att undivka ras, men det verkar inte som att det har funkat. Min bil står alltid där men det var ju en riktig tur att ingen gick förbi på gatan just då.

Så hur gick det med parets Thailandsresa?

– Det var riktigt körigt och stressigt, jag fick plocka ut en hyrbil och vi fastnade dessutom i en lång kö vid en trafikolycka utanför Västerås, men vi hann med planet till slut, säger Jesper Persson.

Flera ras i landet

Det milda vädret har skapat problem på en rad håll i landet.

Stora mängder snö rasade på förmiddagen från taket på den nybyggda skidshoppen vid Isbergstoppens skidanläggning i Småland. Först befarades att någon hade begravts under snömassan och räddningstjänsten larmades till platsen. Men efter att ha sökt igenom raset raset kunde man konstatera att ingen människa fanns där.

– När man har så mycket folk i en anläggning så kan man aldrig vara nog försiktig, säger Kjell-Åke Gustavsson på Isbergstoppens skidanläggning.

I morse gjorde den tunga blötsnön att rasade taket in på en ladugård utanför småländska Högsby. I byggnaden fanns ett okänt antal får, men enligt SOS alarm i Kronobergs län klarade sig djuren oskadda.

Parkeringshus rasade in

I Göteborg ryckte räddningstjänsten i förmiddagen ut på ett larm om ett tak som riskerade att rasa.

– Det var en garagelänga på Hisingen där yttertaket hade säckat ihop, men vi var mest där för att se till att det inte fanns någon allvarlig rasrisk. Det är främst fastighetsägarens ansvar, säger Lars Hellström, larmoperatör vid räddningstjänsten i Göteborg.

I går eftermiddag, strax före klockan 17, rasade 100 kvadratmeter tak in i ett parkeringshus i Lund. Inga personer ska ha skadats men ett 50-tal bilar blev instängda då utfarten var blockerad av raset.

ARTIKELN HANDLAR OM