’Måste ha slagit slint’

Polisen misstänker: 17-åringen skadade flickan svårt – och tog sitt eget liv

Foto: Foto: MAGNUS WENNMANhon försökte slå larm| Tonåringarna var vänner och flickan har enligt anhöriga beskrivit pojken som genomsnäll. Men i onsdags ska hon ha
skickat flera sms till sin familj om att något inte stod rätt till. Familjen larmade därför polis, men hjälpen kom för sent. 16-åringen hittades brutalt misshandlad och ligger nu nedsövd på sjukhus.
NYHETER

17-åringen ville vara mer än vänner. Men hans kärlek var obesvarad.

Nu misstänker polisen att han misshandlade den 16-åriga flickan brutalt innan han tog sitt eget liv.

– Hon beskrev honom som genomsnäll och genomlugn, säger en nära anhörig till flickan.

Pojken misstänks ha använt både hammare och kniv mot flickan.

– Hon ligger nedsövd och kommer vara så ett par dygn till. Det har blivit svullnader i hjärnan. Vi vet inte vad vi kan förvänta oss när de väcker henne, säger en anhörig.

Ingen, varken pojkens eller flickans vänner, kan förstå att det fruktansvärda kunde hända.

– Hon beskrev honom som genomsnäll och genomlugn. Det jag har hört om grabben är bara positivt. Det måste ha slagit slint totalt någonstans. Det här är så otänkbart, säger en nära anhörig till flickan.

Ringde utan svar

Tonåringarna lärde känna varandra när de bodde i samma område – Ekerö utanför Stockholm. Flickan flyttade därifrån, men de förblev vänner.

– De brukade spendera tid ihop ganska regelbundet, säger en anhörig.

I onsdags åkte hon hem till 17-åringen, de två var ensamma i radhuset.

Enligt uppgift till Aftonbladet skickade flickan flera sms till sin familj under den tidiga kvällen. Allt var inte som det skulle och hon var orolig.

Mamman försökte ringa sin dotter – som inte svarade.

Klockan 23 larmade mamman polisen, men de skickade inte någon patrull. I stället fick pojkens pappa åka till huset. När han kom dit var det för sent. Redan i hallen möttes han av blod. I ett sovrum på övervåningen hittade han sin son död på golvet. Flickan låg svårt skadad och okontaktbar på en soffa.

”Han var kär”

I utredningen, där en mängd förhör hållits bland annat med pojkens klasskamrater, börjar nu också en motivbild att skymta fram – olycklig kärlek.

– De har varit kompisar. Men han har varit kär i henne, vilket varit obesvarat. Och nu hade hon träffat en annan kille som hon blivit förälskad i, säger en person med insyn.

En bild som delvis bekräftas av nära anhöriga:

– De var kompisar och inte mer. Det är inte otroligt att han hade känslor för henne men så vitt jag vet var hon inte intresserad.

Allt pekar på att pojken först försökt att ta livet av flickan och därefter begått självmord.

– Han har skurit sig i ena armen och i halsen så svårt att han har förblött, säger en person med insyn.

Mycket skötsam tjej

Flickans anhöriga beskriver henne som en skötsam och intelligent tjej som älskar sång, musik och ikebana – japanska blomsterarrangemang.

– Hon har egentligen aldrig gjort något fel. Det är knappt så man tror att hon har varit tonåring.

– Hon har tagit teaterlektioner och varit med i musikaler. Hon var mönsterelev och bäst i sin klass, hade MVG i princip allt utom gympa. Hon är otroligt duktig på språk och matematik.

Den 17-årige pojken läste teknikprogrammet med flyginriktning på gymnasiet. Skolledningen har gått ut och informerat eleverna och deras föräldrar om att pojken har avlidit och på måndag kommer ungdomarna att mötas av kuratorer och psykologer.

– Han var en otroligt ambitiös och omtyckt elev, säger rektorn.

Experten: Så hjälper du din tonåring

Tecken på att din tonåring mår dåligt:

Beter sig annorlunda, isolerar sig, skolkar, vänder på dygnet och sover dåligt.

Så bör du handla som förälder:

Gå på din tonåring och säg: ”Jag ser att du inte mår bra”. Då blir tonåringen sedd. Om han förnekar till en början – stå på dig så kanske han börjar prata.

Om det inte hjälper:

Tveka inte att söka professionell hjälp. Gå till din lokala Bup-mottagning tillsammans med tonåringen. Om det är enklare, säg: ”Jag vill gå dit för min skull, jag är så orolig. Snälla, följ med mig”. Om tonåringen vägrar, ring socialförvaltningen. De kan åka hem till dig och hjälpa.

ARTIKELN HANDLAR OM