Polisen söker i grustag efter Eva, 51

Hund gjorde markering

1 av 5 | Foto: Andreas Bardell
Polisen uppger att de inte ger upp sökandet efter försvunna Eva, 51, i första taget efter att en polishund markerat kraftigt i ett grustag norr om Örebro.
NYHETER

KLOCKHAMMAR/STOCKHOLM Här grävde polisen i ett grustag norr om Örebro efter försvunna Eva, 51.

Tre av varandra oberoende hundar gjorde markeringar på platsen – men ingenting hittades.

– Det är en gåta, säger Torbjörn Carlsson, presstalesman på polisen i Örebro.

Polishunden fick upp spåret sent i går kväll och polisen spärrade då av området en knapp mil nordväst om Örebro.

Hundarna är tränade att reagera på sådant som inte ska vara i naturen – som droger, ting eller personer.

Ytterligare två polishundar gjorde senare samma, kraftiga markeringar runt grustaget.

Helikopter och grävskopa

Det är ett grustag som är i bruk men den nu häktade 51-åringen har inga kända kopplingar till företaget som driver grustaget.

Sökande var intensivt och pågick i flera timmar med ett 20-tal poliser och grävskopa. Men efter några timmar avbröt dock polisen sökandet. Inga fynd hade då gjorts.

– Det är en gåta. De där hundarna brukar inte ha fel. Men vi har inte hittat någonting och troligtvis åker vi inte tillbaka i morgon, säger Torbjörn Carlsson.

Intressant område

Polisen har i flera dagar koncentrerat sig på området kring Klockhammar och Klockhyttan och polis på skidor har med hjälp av sökhundar letat i meterdjup snö i flera skogspartier inom en radie runt en telemast som enligt uppgifter till Aftonbladet är extra intressant.

Polisen har också knackat dörr och frågat boende om de sett den misstänktes eller Evas bil dagarna före nyårsafton.

Men det här är första gången som polisen spärrat av ett avgränsat området och intensifierat sökandet på en liten plats.

Det är även första gången under sökandet efter universitetsläraren Eva som en sökhund markerat spår. Polisen har inte velat säga varför de är så intresserade av området just kring Klockhammar.

– Vi säger bara att det finns orsaker, säger Torbjörn Carlsson.

"Obegripligt"

Eva, 51, försvann spårlöst den 29 december. Hon lämnade sin lägenhet i centrala Örebro klädd i en vit sportjacka. Hon skickade ett sms till en av sina tre söner klockan 07.47. Det finns också uppgifter om att hon skulle ha rört sig mot området Örnsro där hennes konsultfirma finns.

Enligt uppgifter finns det mycket som tyder på att hon inte försvunnit frivilligt. Polisen har funnit hennes bil övergiven och hennes bilnycklar ska ha suttit kvar i den. Eva ska heller inte ha stängt av sin dator på jobbet och lämnat kvar sitt pass hemma.

Eva arbetar på Örebro universitet som lärare och beskrivs som stabil, omtyckt och levnadsglad. Hon hade nyligen bestämt sig för att sadla om och satsa på en karriär som konsult och föreläsare.

– Det är obegripligt för oss. Vem skulle vilja henne något illa, säger en kollega.

Mannen som nu är häktad för att ha rövat bort Eva är en kollega till henne som hon i hemlighet ska ha haft en relation till av och till under flera år. Han förnekar brott.

ARTIKELN HANDLAR OM