ETA utlyser vapenvila

Foto: afp
NYHETER

Den baskiska separatistgruppen ETA utlyser vapenvila.

I en video som brittiska BBC kommit över säger ETA att inga fler väpnade aktioner ska utföras i dess kamp för ett självständigt Baskien.

ETA, som klassas som en terroristgrupp av EU och USA, hålls ansvarigt för 829 mord, men har inte utfört några attentat på spansk mark sedan augusti 2009.

Den baskiska tidningen Gara rapporterar också om vapenvilan, men klargör inte om den är permanent eller tillfällig.

Rörelsen har flera gånger tidigare utlyst ensidiga vapenvilor.

Franskt territorium

ETA har fört en 40-årig kamp för ett självständigt Baskien, men organisationen är också – som flertalet rebellgrupper med upphov i 60-talets ideologiska miljö – en vänstergerilla.

En del av Baskien ligger på franskt territorium, men i praktiken har ETA:s aktioner främst riktat sig mot den spanska staten, särskilt som basker under Francisco Francos fascistregim, fram till mitten av 70-talet, behandlades med hårdhandskar.

Tidningen Gara, uppfattad som språkrör för ETA, hänvisade till uttalandet för BBC – men hade också omedelbart den långa deklarationen redo för läsning på sin webbsajt.

Fortsätta kämpa

Från Spaniens inrikesdepartement förelåg ingen omedelbar kommentar.

Till beskedet att den väpnade kampen avslutats fogas i deklarationen inga uttalade villkor och inga tidsramar.

Nu faller ansvaret enligt ETA på "var och en" att fortsätta kampen, i sin omgivning och med sitt engagemang.

Deklarationen är daterad september 2010, men gruppen skriver att beslutet fattats "för några månader sedan".

"Ett vägskäl"

"Baskien befinner sig vid ett vägskäl", skriver ETA och tar åt sig äran för att det baskiska folket "hållits vid liv". Gruppen kritiserar det regionala självstyre som utvecklats i Spanien sedan Franco-tiden och som accepterats inte minst av katalanerna: "Medan andra beslöt gå in för autonomi, tog ETA sitt ansvar", skriver rörelsen och framhåller sitt fasta motstånd mot assimilering som grund för att vägen till ett oberoende Baskien fortfarande står öppen.

ETA:s deklaration avslutas:

"Leve det fria Baskien! Leve det socialistiska Baskien! Tills självständigheten och socialismen vunnits!"

ETA-ledaren greps

På tidningen Garas sajt meddelar ETA också sitt budskap på baskiska via en video. Där ses tre maskerade personer, och deklarationen framförs av en kvinnoröst, som förefaller tillhöra den som sitter i mitten.

ETA har varit hårt trängt av myndigheterna de senaste åren. Flera personer med anknytning till dess våldsaktioner har gripits och rörelsens politiska gren har varit hårt ansatt, liksom dess medier.

I februari greps den förmodade ETA-ledaren och flera andra ETA-medlemmar av polisen i norra Frankrike.

FAKTA

ETA

ETA, Euskadi Ta Askatasuna (Baskiskt hemland och frihet), bildades för att frigöra baskiska områden från Spanien.

Sedan 60-talet har ETA kidnappat och mördat politiker, militärer och poliser, men också personer utan koppling till staten. Även på turistorter har attentat utförts.

ETA hålls ansvarigt för bortåt 850 människors död under fyra årtionden. Gerillans mest uppmärksammade terrordåd, kanske också dess största politiska "framgång", var mordet på Spaniens premiärminister Luis Carrero Blanco 1973.

Efter diktatorn Francisco Francos död 1975 fick baskiska provinser liksom andra spanska regioner självstyre. De största partierna i Baskien är nationalistiska men valde att verka inom det demokratiska systemet.

I de kommuner där ETA haft sitt starkaste stöd har gerillans stödparti samlat upp till en fjärdedel av rösterna.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM