Olyckor och köer på E4

Glashalt på många vägar i södra Sverige

1 av 4 | Foto: PETER LINDVALL
NYHETER

Det råder just nu extremhalka på många håll i södra Sverige.

En buss och en personbil var vid 10.30-tiden inblandade i en olycka utanför Nyköping. Flera personer uppges vara lindrigt skadade.

Sträckan har långa köer på grund av tidigare olyckor.

Vid 10.30 var en buss och en personbil inblandade i en olycka på E4 vid Tystberga utanför Nyköping. Tre personer har förts till Nyköpings sjukhus, det är okänt hur allvarligt skadade de är.

E 4 var avstängd i södergående körfält under räddnings- och uppröjningsarbetet, men vid klockan 11.20 hade trafiken släppts på igen.

Bärgningsbil i diket

Halkan orsakade i förmiddags stora köer vid Tystberga. Vid 10.30-tiden stod omkring 40 långtradare stilla på platsen och väntade på att kunna ta sig förbi det olycksdrabbade området.

En bärgningsbil som var på väg för att hämta en personbil som kört av vägen blev själv påkörd av en omkörande lastbil. Bärgningsbilen kastades över vägen och fastnade i mitträcket.

Fredrik Lindfors, länsvakthavande befäl hos polisen i Södermanland, säger till Aftonbladet att föraren fick lindriga skador och fick följa med till sjukhus för kontroll.

Lastbilen hamnade på tvärs över vägen och spärrade effektivt av all trafik.

– Enligt polispatrullen som är på plats ska det vara extremt halt på E4. På väg fram till olyckan såg patrullen ett tiotal lastbilar som stod stilla på grund av väglaget.

”Ett antal olyckor idag”

Han uppmanar alla att ta det extra försiktigt på vägarna.

– Jag tror tyvärr att vi kommer få se ett antal olyckor under dagen.

På Stockholmsvägen i Södertälje var fem personbilar inblandade i en seriekrock.

– Vi har inga uppgifter om allvarliga personskador, men det är otroligt halt på platsen, säger Anders Jönsson vid vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Även väster om Stockholm var det halt. Vid lunchtid for en utländsk långtradare av vägen vid avfarten mot Arninge och totalkraschade ner i diket. Föraren klarade sig helt oskadd.

Även i Skåne har ishalkan orsakat problem i trafiken. På bara ett par timmar under söndagsmorgonen har tiotals bilar kört av vägen i Skåne. Ingen har dock skadats vid olyckorna.

– Man fick ta det försiktigt för att inte bli en av de i statistiken på vägen in till jobbet, säger Cindy Schönström-Larsson, informatör hos Skånepolisen, till TT.

Tövädret gör också att det fortfarande är problem med vattensamlingar på vägar i framförallt Halland och Västra Götaland.

ARTIKELN HANDLAR OM