Nu startar älgjakten

Foto: PERNILLA WAHLMAN
I skottlinjen Cirka 90 000 älgar kommer att skjutas under älgjakten, som i stora delar av Sverige startar i dag.
NYHETER

Skogens konung får se upp.

Från och med i dag är han ett lovligt byte för Sveriges jägare.

– Jag skulle gissa på att mellan 90 och 95 000 älgar kommer att skjutas de närmaste veckorna, säger klövviltskonsulenten Göran Bergqvist.

Foto: Svenska Jägareförbundet
Göran Bergqvist, klövviltskonsulent.

I dag startar årets jakt i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland och delar av Gävleborg, Värmland och Dalarna.

Och det kan bli en rekordjakt.

88 000 förra säsongen

88 000 älgar fälldes under förra säsongen, men Göran Bergqvist, klövviltskonsulent på Svenska Jägareförbundet, gissar att det blir ett par tusen till i år.

– Det finns regler för hur många som får skjutas men det finns så många registreringsformer och regler att det är fullständigt ogörligt att föröska räkna ut det i förskott. Min gissning är att vi hamnar på mellan 90 000 och 95 000 älgar, säger han.

Inte farligt i skogen

Totalt finns 290 000 jägare i Sverige. Majoriteten av dem, en kvarts miljon stycken, kommer att jaga älg under den närmaste tiden.

Bör gemene man hålla sig undan skogen de närmaste veckorna?

– Nej, det skulle jag inte säga. En jägare är dels skyldig att ha koll på vad han skjuter på och dels se till att det finns något, till exempel en kulle, bakom djuret som sedan stoppar kulan så att den inte kan träffa någon annan i farten, säger Göran Bergqvist.

Skulle du själv våga dig ut i svampskogen?

– Absolut. Men jag skulle ha på mig något färgglatt.

ARTIKELN HANDLAR OM