”Det handlar inte om dödandet”

Kända svenskar berättar om sin kärlek till jakten

Foto: Aftonbladets arkiv
Jägare Kungen, Per Morberg och Marie Svan är alla ivriga jägare.
NYHETER

Hon har suttit i skogen varje höst i 30 år.

Ensam med ett laddat vapen.

– Det är så fascinerande hur allt annat försvinner när man jagar, säger Marie Svan.

Hon beskriver det som nybörjarflax, det som hände där ute i skogarna för tre decennier sedan.

– Jägare väntar i många år på att få uppleva det som jag gjorde min allra första dag, säger Marie Svan.

Hon satt själv för första gången och fick plötsligt perfekt skottläge på ett av de största djur hon någonsin sett. Totalt fällde hon två djur sin första dag.

– En av dem är fortfarande mitt största djur hittills, säger hon.

”Inte dödandet”

Hon beskriver jakten som ”balsam för själen”.

– För mig handlar det inte om dödandet, det är det minsta i hela jakten. Det är allt från att få det perfekta skottet till att vara ute en perfekt dag när skolen skiner och hitta en myr som glimmar som guld. Det är helheten. Naturupplevelsen, spänningen, när allt annat försvinner, säger hon.

Och beskriver hur medfödda instinkter väcks till liv.

– Det är så fascinerande. När man jagar märker man vad vi har medärvt. Kroppen vet precis vad den ska göra. Man är som ett lejon, säger hon.

Kungen mot skogens konung

Totalt kommer en kvarts miljon svenskar att beväpna sig och ge sig ut i skogarna de närmaste veckorna. Sveriges kung, Carl XVI Gustaf, 66, har i många år haft ett eget jaktlag varje höst. I år ger han och kamraterna sig ut för att möta skogens konung den 22 oktober.

Under en intervju i samband med jakten 2007 pratade kungen med TT om den främsta tjusningen med jakt:

– Att vi har det väldigt trevligt tillsammans och är ute i naturen under så underbara förhållanden. Hela samvaron tillsammans tycker jag är väldigt sympatisk och trevlig, sa kungen.

”Mycket mer än sport”

Även skådespelaren och kocken Per Morberg, 50, är en jaktfantast. I våras lät han tidningen Jaktjournalen följa med honom ut och jaga vildsvin, samtidigt som han pratade om sin kärlek för sporten.

– Jakten är nästan något filosofiskt i sig. Det är så ursprungligt på något sätt. Man tar ett liv som levt i frihet, för att äta det. Men för mig är det något vida mer humant än att äta något som levt ett liv i fångenskap ämnat att hamna i en förpackning i en kyldisk. Djuren från skogen är fria från alla de me­dikamenter och kemikalier vi tillför de i fångenskap, så det är utan tvekan den mest ekologiska mat du kan finna, sa han till Jaktjournalen.

– Jakten är något mycket mer än sport. Att få nerlägga ett byte är något man ska förtjäna. Det har att göra med förståelsen för liv och död.

ARTIKELN HANDLAR OM