Nytt elkrig i Haparanda

1 av 3 | Foto: FOTO: SCANPIX
Mikael Styrman, vd för Ekfors kraft i Övertorneå. Bilden är från 2007.
NYHETER

Ett elkrig mellan Haparanda kommun och bolaget Ekfors Kraft har – bokstavligen – gjort att det sett mörkt ut i Haparanda i flera år.

Förra veckan tände kommunen gatorna med ett eget vägbelysningsnät i protest.

I går svarade kraftbolagsdirektören Mikael Styrman med att stänga av strömmen till en låg- och mellanstadieskola och två vattenverk.

Nu har kommunen polisanmält direktören för sabotage.

Gatubelysningen i Övertorneå och Haparanda har varit släckt i flera år på grund av ett elkrig mellan kommunerna och bolaget Ekfors Kraft.

Kommunerna har anklagat elbolaget med direktör Mikael Styrman i spetsen för att ha missbrukat sin dominerande ställning på marknaden.

Ville ha dyr el

Ekfors Kraft har under den här tiden haft ensamrätt på att leverera el i Tornedalen. Trots det har bolaget krävt ett betydligt högre pris än vad kommunerna tycker är rimligt att betala. Styrman har inte varit öppen för förhandlingar och släckte 2006 ned sina 2 500 lyktstolpar i Övertorneå och Haparanda.

Men förra veckan kom ljuset åter till Haparandas norra kommundelar. Efter den mångåriga tvisten med Ekfors kraft tände kommunen sitt egna vägbelysningsnät.

Nu har kraftbolagsdirektören Mikael Styrmans motdrag kommit.

Stängde el i skola

Strax efter klockan 13 i går eftermiddag kom ett telefonsamtal till Haparanda kommun med beskedet att strömmen till kommunala anläggningar inom Ekfors krafts koncessionsområde inom kommunen skulle stängas. Senare på eftermiddagen blev det svart i låg- och mellanstadieskolan Karungi skola och vattenverken i Karungi och Korpikylä slutade fungera, skriver Norrländska Socialdemokraten.

Polisanmäld

I ett pressmeddelande, underskrivet av Mikael Styrman i egenskap av elverkschef, står det: "Haparanda kommun har självsvåldigt kopplat in vägbelysningsanläggningar till kommunens elabonnemang i Mattila, Karungi och Korpikylä, samtliga i Haparanda kommun, utan att inhämta eldistributörens tillstånd."

Haparandas kommunchef, Patrik Oja, berättar för NSD att kommunen har polisanmält Mikael Styrman för sabotage och att Haparanda kommun i dag kommer att lämna in en skrivelse om "Ekforsaffären" till Konkurrensverket.

Reservström

Under måndagskvällen arbetade personal från Haparanda kommun febrilt med att ordna reservström med dieseldrivna elverk.

Vattenverken kom i gång redan under måndagskvällen medan Karungi skola ska ha ström senast klockan 12 i dag, skriver NSD.

ARTIKELN HANDLAR OM