Varning för halka

"Lurigt med pudersnö på isiga gångvägar"

NYHETER

Det finns all anledning att investera i ett par broddar om man inte redan har gjort det.

För halka blir det mer av den närmaste tiden.

– I dag råder det blidväder i södra Sverige men framåt kvällen fryser det åter på. Det blir samma eländiga halka som i helgen, säger Johan Groth som är meteorolog på Storm Geo Centre till Aftonbladet.

Johan Groth varnar för att halkan kan leda till problem i trafiken. Framför allt blir det väldigt halt för fotgängare.

– På mindre vägnät blir det väldigt halt. Och för de som promenerar blir det ännu värre. Man får passa sig ordentligt!

Fotgängare får även se upp för olyckor som kan drabba en från ovan.

– Det är fortfarande risk för is- och snöras från taken. Denare under veckan fryser det på och blir väl mer fastfruset fram till helgen, då det åter bli töväder.

Snö på isen

Under tisdagsdygnet kommer det in svalare luft över landet, vilket gör att istäcket som bildats på våra vägar, ligger kvar.

Under natten mot onsdagen kommer det in ett område med snöfall över Västkusten som sedan passerar över västra Götaland och västra Svealand.

– Det här området ska under onsdagen sedan röra sig österut över landet. Man får räkna med en halv decimeter nysnö i södra delen av landet och något mer norröver.

Inga stora snömängder med andra ord, men under det förrädiska snötäcket döljer sig blankis, som kan få även stadiga ben på fall.

– Det ser ut som att det blir minusgrader även under onsdagsdygnet i södra Sverige, så det blir lurigt med pudersnön på de isiga gångvägarna!

Milt till helgen

Den lite lägre temperaturen håller i sig även under torsdagsdygnet, även om det kanske blir någon plusgrad i sydligaste Götaland. Även under fredagen väntas temperaturen hålla sig under nollan.

– Men sedan till helgen kommer det upp mildare luft och även ett nederbördsområde med snö över Svealand och södra Norrland. Bakom det väntar mer mild luft och under lördagen slår det om till flera plusgrader i Götaland.

Under natten mot söndagen når blidvädret Stockholm.

– Söndagen blir mild i Götaland och större delen av Svealand.

ARTIKELN HANDLAR OM