Dagens namn: Vibeke, Viveka
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

SKRÄMD AV SÄPO

Elisabeth Ohlsson Wallin: Det kändes som om polisen ville stoppa min utställning

”Ett möjligt terrormål” Elisabeth Ohlson Wallins utställning ”Jerusalem” – som tar upp hbt-personers |situation inom bland annat islam och kristendom – har omgetts av bråk och hot om att inte visas som planerat i Göteborg. Nu kan Aftonbladet avslöja att anledningen är att Säpo och polisen visat stort engagemang i fotoutställningen. ”De sa att jag skulle fundera över om jag verkligen ville visa den här utställningen”, säger Ohlson Wallin. ”Ett möjligt terrormål” Elisabeth Ohlson Wallins utställning ”Jerusalem” – som tar upp hbt-personers situation inom bland annat islam och kristendom – har omgetts av bråk och hot om att inte visas som planerat i Göteborg. Nu kan Aftonbladet avslöja att anledningen är att Säpo och polisen visat stort engagemang i fotoutställningen. ”De sa att jag skulle fundera över om jag verkligen ville visa den här utställningen”, säger Ohlson Wallin. Foto: andreas apell

Fotografen Elisabeth Ohlson Wallins utställning ”Jerusalem” övervakades av Säkerhetspolisen.

Samtidigt som centrala Göteborg terrorhotades kallades hon till möte med Säpo.

– Jag fick känslan att de tyckte att det skönaste vore om utställningen stoppades, säger hon till Aftonbladet.

Världskulturmuseet i Göteborg.   Världskulturmuseet i Göteborg.

Den 9 november förra året öppnade Elisabeth Ohlson Wallins kontroversiella fotoutställning ”Jerusalem” på Världskulturmuseet i Göteborg.

Vernissagen föregicks av hårda inre strider där museiledningen först fick kalla fötter, sedan gick med på att visa ”Jerusalem” under kraftigt ökad bevakning.

Bedömde hotbilden

Tolv extrainkallade säkerhetsvakter anlitades och larmbågar installerades.

Aftonbladet kan i dag avslöja att det var Säpos och polisens starka engagemang i utställningen som fick museiledningen att vackla.

Under sommaren tog förra museichefen Margareta Alin, som fungerade som kurator för ”Jerusalem”, kontakt med polisen för att få en hotbildsbedömning.

Terrorhot i Göteborg

Kontakten fortsatte under hösten.

Den 29 oktober, samma dag som ett terrorhot riktades mot köpcentret Nordstan i Göteborg, kallades Elisabeth Ohlson Wallin och museiledningen till möte med polis, Säpo och länskriminalens underrättelserotel.

Totalt närvarande mellan 12 och 15 poliser.

– Jag har aldrig varit med om att de samlar ihop så mycket poliser. Och jag är ändå ganska luttrad i och med ”Ecce homo”, säger Ohlson Wallin.

– Det saknar motstycke. Jag har varit 25 år i branschen och aldrig haft en sådan uppställning från polisen, säger museichef Mats Widbom.

Aftonbladet har tagit del av inspelningar från mötet och pratat med flera av deltagarna.

– Det mest anmärkningsvärda de sa var att jag skulle åka hem och tänka över om jag verkligen ville visa den här utställningen eftersom den kan bli en risk för rikets säkerhet, säger Elisabeth Olson Wallin.

Under mötet redogjorde polisen för scenarier utställningen kunde leda till.

– De pratade väldigt mycket om vad som skulle kunna hända om det sprängdes en bomb på museet. Och de berättade noggrant om vad det innebar om den sattes upp vid det fönstret eller om den sattes på ett annat ställe. De skrämde upp mig väldigt mycket.

Upplevde du det som om de försökte övertala dig att stänga utställningen?

– Ja. Museet var otroligt uppskrämt och jag var också uppskrämd.

”Hon fick ta ställning”

Margareta Alin satt med på mötet och förstår Elisabeth Ohlson Wallins reaktion.

– Jag delar den uppfattningen. De bilder som målades upp är inga besked man tar med en klackspark. Man måste ta aktiv ställning. Och det lades på henne att göra det.

Enligt Alin berodde polisens starka intresse på att islamistiska grupper intresserade sig för Sverige.

– De bedömde det som en allmän hotbild när det gällde den här typen av utställningar. Och att olika rörelser sökte mål i Sverige, säger hon.

”Ville inte stoppa”

Stefan Lindvall på Säpo närvarade vid mötet.

– Vi var med på mötet i syfte att träffa konstnären, museet och den öppna polisen och skaffa oss en bild av vad den här utställningen omfattade, säger han.

Elisabeth Ohlson Wallin upplevde det som om polisen försökte påverka henne att ställa in. Förstår du hennes reaktion?

– Det får vara hennes uppfattning. På mötet klargjordes tydligt att det inte var någon från Säkerhetspolisens sida som ville stoppa utställningen.