Brutna ben i ishalkans spår

Anna-Greta, 63, fick en kraftig hjärnskakning och minnesförlust efter att ha halkat

Foto: Mikael Fritzon
Anna-Greta, 63, fick en kraftig hjärnskakning och minnesförlust efter att ha halkat.
NYHETER

Isen ligger blank på många vägar i landet.

Och i halkans spår får landets sjukhus allt fler skadade att ta hand om.

– Jag slog baklänges på gatan utanför huset och fick en kraftig hjärnskakning, berättar Anna-Greta Blixt, 63, från Sävsjö i Småland.

Ortopeden på KSS i Skövde har bråda tider. Här har man märkt av en markant ökning av antalet patienter.

– Generellt får vi in mellan sex till åtta patienter extra per dygn nu, säger Stellan Ahlström, enhetschef på akuten vid Kärnsjukhuset i Skövde (KSS), till Aftonbladet.

Längre väntetider

Människor med frakturer, främst handleds- och fotledsfrakturer men även underbensbrott, besöker mottagningen. Och ortopedpatienterna tar lite mer resurser i anspråk.

– Ortopedpatienter är speciella eftersom de kräver mycket logistik. De ska först träffa en läkare, röntgas och sedan åter träffa en läkare. Det blir mycket flytta och köra, säger Stellan Ahlström och förklarar att det ökade trycket kan ge längre väntetider för patienterna.

Anna-Greta Blixt fick spendera hela söndagseftermiddagen och kvällen i stödkrage på sjukhuset efter sin halkolycka. Hon var ute och gick på gatan utanför sitt hus i Sävsjö och slog baklänges på blankisen.

– Jag kommer inte ihåg riktigt hur det gick till och när jag vaknade upp kände jag inte igen mitt hus, säger hon och berättar att en kompis som är sjuksköterska körde henne till sjukhuset

– De befarade att jag hade nackskador också så jag fick ligga helt stilla. Det var inte roligt alls, säger Anna-Greta Blixt.

Folk i alla åldrar drabbas

Enligt Stellan Ahlström får kommer det in patienter i alla åldrar som skadat sig när de halkat på trottoarer och gångvägar, så det är inte bara äldre människor som drabbas

Vad kan vi göra för att undvika skador?

– Vi borde bli bättre på att använda broddar och gå försiktigare när det är så här. Häromkring är det ju rena blankisen. Så på med hjälpmedlen och gå försiktigt!

Även på Danderyds sjukhus har väntetiderna på akuten ökat på grund av det ökade antalet skador som skett i samband med halkan. Än så länge har dock inte de planerade operationerna påverkats av det ökade antalet patienter till sjukhusets akutmottagning.

ARTIKELN HANDLAR OM