Gruvarbetare skickar tillbaka maten

1 av 3 | Foto: STRINGER/CHILE
Den Schramm T-130-borr som ska borra ett räddningshål för de 33 gruvarbetarna. Hålet ska vara klart i december.
NYHETER

Smekmånaden är över.

De instängda chilenska gruvarbetarna har börjat ställa krav.

De skickar tillbaka mat de inte gillar och kräver kuddar att sova på.

I prick en månad har de 33 gruvarbetarna varit inspärrade i en gruva i Chile.

De första två veckorna överlevde de på två skedar tonfisk och ett halvt glas mjölk om dagen. Sedan nådde det första av hjälparbetarnas små borrhål fram och de har därefter fått nedskickat färskt vatten, riktig mat och fältsängar att sova på.

”Nya krav varje dag”

Men i takt med att krafterna kommer tillbaka har gruvarbetarna nu blivit kräsna med maten och börjat ställa krav. En av dem skickade till och med tillbaka en dessert på inlagda äpplen eftersom han inte tyckte det var tillräckligt gott.

Förutom bättre efterrätter kräver de kuddar, fler brev och mer tid att prata med sina släktingar via telefon.

– Varje dag kommer de med nya krav, men det är normalt. När människor är törstiga vill de ha vatten och ingenting annat. Nu har de sängar, självklart vill de ha kuddar, säger räddningslagets psykolog Alberto Iturra till Daily Mail.

Tre olika borrhål

Samtidigt finns inte färre än tre olika räddningsplaner för att få upp dem.

Plan A går ut på att borra ett ett 66 centimeter stort hål som de ska kunna hissas upp genom. Den borren har hittills kommit 90 meter (av 700) och beräknas vara klar till december.

Plan B är en specialborr som brukar användas för att borra vattenbrunnar. Den har kommit 26 meter. Den är snabbare men ska i ett första skede bara göra ett mellanstort hål för att skicka ner större förnödenheter, men hålet kan också senare vidgas.

Plan C inleds i mitten av september och går ut på att en enorm oljeborr ska borra ett tredje räddningshål.

– Vi vill ha så många valmöjligheter som möjligt eftersom vi stöter på problem medan vi borrar och behöver så många reservplaner som möjligt, säger chiles gruvminister Laurence Golborne till CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM