Krismöte i Göteborg efter muthärva

Kommunen ser nu över rutiner i bostadsbolag

NYHETER

Efter ett krismöte i Göteborg förstärker nu Göteborgs stad kontrollen i alla kommunala bostadsbolag. Bakgrunden är de mutanklagelserna som riktats mot delar av kommunens förvaltningsapparat.

Kommunalrådet Anneli Hulthén (S) samlade i dag cheferna och presidierna i de kommunala bostadsbolagen för ett krismöte.

Ny kontrollfunktion

Anledningen var att en tjänsteman som framträdde i Uppdrag Granskning hade väldigt svårt att förklara varför renoveringen av ett klocktorn på ett av Familjebostäders bostadshus i Majorna i Göteborg kostade 250 000 kronor, när det enligt byggexpertis borde ha kostat max 30 000 kronor.

Det var bara ett av flera exempel på det dunkla förhållandet mellan några tjänstemän i Göteborgs kommun och en byggentreprenör, som uppdagades i tv-programmet och som även tidigare kvällstidningen GT skrivit om.

Resultatet av mötet blir att en kontrollfunktion upprättas, som hyrs in av ett utomstående bolag, för att se till att de anställda följer det regelverk som gäller vid inköp och upphandlingar.

Lugnad efter mötet

– Vi ska beställa en controller som ska göra stickprovskontroller i våra bolag, sade kommunalrådet Anneli Hulthén (S) efter att ha suttit i krismötet i ett par timmar.

Fanns det möjligen någon dold agenda i de andra tre kommunala bostadsbolagen, var hennes undran. Hon var ganska lugn efter mötet.

– Lugnad på det sättet att det ju inte är totalt kontrollöst, utan det finns rutiner i bolagen.

TT: Några rykten om oegentligheter i något annat bolag?

– Det var väl någon i ett bolag som hade hört ett rykte någon enstaka gång i ett uthyrningsärende.

Förundersökning om grovt mutbrott

Hulthén beklagar att kommunanställda kritiseras över en kam.

– Många av våra anställda får ta skit och glåpord. De ska inte behöva bära hundhuvudet för att tre, eller hur många det nu är, har betett sig illa och omoraliskt, säger hon.

Statsåklagare Nils-Erik Schultz har redan inlett en förundersökning om misstänkt grovt mutbrott.

TT