Funktionshindrad man bakbunden

NYHETER

Den funktionshindrade mannen på LSS-boendet i Hyllie var bunden hela nätterna.

Till sist slog en vårdare larm till Socialstyrelsen.

Enhetschefen Gunilla Landman tog i torsdags avstånd från behandlingen – men personalen fick vid ett möte besked om att mannen kunde bindas även natten till fredagen.

Sara Jakobsen, 27, stod inte ut med att bakbinda den funktionshindrade mannen på LSS-boendet i Hyllie.

Hon gjorde en lex Sarah-anmälning om missförhållande i vården första gången hon band mannen och en andra anmälan andra gången hon tvingades till det.

”Bunden hela natten”

– Han var bunden under hela natten. Av förklarliga skäl var han inte bunden när det handlade om hygien som dusch. Direkt efter frukosten bands han till det var dags för daglig verksamhet. Det första som gjordes när han kom tillbaka var att ta av honom jackan och binda honom igen. Sen var han bunden fram till kvällsmaten då han lösgjordes för att kunna äta. Direkt efter måltiden bands armarna och så var han bunden resten av tiden, säger hon till Sydsvenska Dagbladet.

Larmade Socialstyrelsen

När hon upplevde att ingen reagerade på hennes lex Sarah-anmälningar slog hon larm till Socialstyrelsen som i början av förra veckan riktade allvarlig kritik mot stadsdelen för tvång i strid med grundlagen.

Enhetschefen för LSS i Hyllie, Gunilla Landman, tog på torsdagen avstånd från behandlingen men så sent som natten till i fredags bakbands den funktionshindrade mannen på gruppboendet, skriver Sydsvenska Dagbladet.

– Jag kan inte riktigt svara på frågan hur man tänkte då och varför det skedde. Men det upphörde från och med fredagen. Nu har han personal insatt dygnet runt, säger stadsdelschefen i Hyllie, Anne Schmid Behrens till Sydsvenskan.

Polisen polisanmälde

Malmöpolisen anmälde på i fredags stadsdelförvaltningen i Hyllie för tjänstefel genom otillåten tvångsvård.

Även Socialstyrelsen överväger just nu både brottsanmälan mot legitimerad sjukvårdspersonal och av ansvariga chefer inom stadsdelsförvaltningen i Hyllie, skriver Sydsvenskan.

ARTIKELN HANDLAR OM