Misstänks slösat bort skattepengar

I utbyte mot resor och presentkort

NYHETER

Mutskandalen i Göteborgs kommun växer.

En man anhölls i dag – misstänkt för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

En kommunanställd anhölls senare för grovt mutbrott.

– Upp till 20 personer kan ställas till svars i muthärvan, säger statsåklagare Nils-Eric Schultz till GP.

Den 45-årige man som anhölls i morse är underleverantör till ett kommunalt bostadsbolag i Göteborg och misstänkt för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri, eventuellt medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Den kommunanställde som anhölls i sin frånvaro under tisdagen misstänks för grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman.

Ingen av de nu nämnda personerna ska tidigare ha figurerat i massmediernas rapportering, skriver GP.

Sammanlagt kan upp till 20 personer komma att ställas till svars för muthärvan i Göteborgs kommun, uppger statsåklagare Nils-Eric Schultz till GP på tisdagen.

Härvan har växt

Det var i våras som SVT:s Uppdrag granskning avslöjade oegentligheter i Göteborgs idrotts- och föreningsförvaltning. Två tjänstemän ska ha skrivit under uppblåsta fakturor från Stefan Allbäcks byggföretag i utbyte mot resor till rivieran, privata byggarbeten och restaurangbesök.

Sedan dess har muthärvan vuxit.

Statsåklagare Nils-Eric Schultz bedriver nu förundersökningar om grovt mutbrott mot personer med kopplingar till idrotts- och föreningsförvaltningen, Familjebostäder samt ytterligare tre kommunala bostadsbolag.

Det kommunala bostadsbolaget Poseidon berättade i förra veckan att man polisanmält och stängt av en medarbetare.

Häktning på fredag

– Om allt går som planerat finns möjligheten att det blir häktningsförhandlingar på fredag, säger statsåklagare Nils-Eric Schultz till GP.

Polisledningen i Göteborg har beslutat att ytterligare två utredare ska jobba med ärendet på heltid.

Göteborgs stadsdirektör Åke Jacobsson skriver i ett pressmeddelande:

"Det är oerhört viktigt att det vänds på alla stenar så att eventuella oegentligheter kommer i dagen. Rättvisan måste ha sin gång och inom Göteborgs Stad välkomnar vi det fortsatta utredningsarbetet. Vi kommer att stödja polis och åklagare på alla sätt för att underlätta deras fortsatta undersökningar."

FAKTA

Detta har hänt:

I SVT:s Uppdrag granskning från 28 april i år utpekades två tjänstemän i Göteborgs Idrotts- och föreningsförvaltning som korrupta. De ska bland annat ha godkänt uppblåsta fakturor från Stefan Allbäcks byggnads AB i utbyte mot resor till rivieran, privata byggarbeten och restaurangbesök. Personerna som pekades ut är i dag pensionärer.

Mutanklagelser riktades även mot en projektledare på kommunägda Familjebostäder som också han godkänt uppblåsta fakturor från Allbäck. Familjebostäder stängde av tjänstemannen efter programmet och polisanmälde honom för trolöshet mot huvudman.

Göteborgs stad tillsatte efteråt en grupp som ska undersöka mutanklagelserna. I maj sparkades förvaltningschefen för att ha ignorerat och undanhållit ett brev med information om muthärvan.

Statsåklagaren Nils-Eric Schultz inledde i våras en förundersökning om grovt mutbrott. Beslutet gällde såväl idrotts- och föreningsförvaltningen som Familjebostäder.

Snart drogs tre andra kommunala bostadsbolag in i utredningen. Ett av dem polisanmälde i augusti en medarbetare för allvarliga oegentligheter. Även han ska ha attesterat uppblåsta byggfakturor i utbyte mot tjänster.

Tisdag den 7 september: Statsåklagare Nils-Eric Schultz anhåller en underleverantör till ett av de kommunala bostadsbolagen. Han misstänks för grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, eventuellt medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. En person på ett kommunalt bostadsföretag anhölls i sin frånvaro – misstänkt för grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman.

Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM