Supersnutar ska lösa 30 dagar gamla mord

Nya ”nationella bedömande-gruppen” ska kopplas in i utredningar efter 30 dagar

Foto: Magnus Liam Karlsson
Mordlösare Leif GW Persson leder själv en grupp som utreder olösta mord som är flera år gamla. Nu har hans förslag om att inrätta en grupp som ska hjälpa lokal polis efter 30 dagar hörsammats.
NYHETER

Pernilla Hellgrens mördare gick fri – och hann därmed även mörda 10-åriga Engla Höglund – trots att han nämndes tidigt i utredningen.

Nu ska en ny grupp hindra att något liknande sker framöver.

Har en mördare inte hittats inom 30 dagar ska tolv supersnutar kallas in.

När en mordutredning kör fast ska från och med nu en särskild grupp av mycket erfarna mordutredare rycka ut, skriver Sveriges Radio.

Den nya gruppen har fått namnet nationella bedömandegruppen och består av tolv utredare från rikskriminalen och polisen i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Aktiveras efter 30 dagar

Chef för gruppen är Anders Wretling. I en intervju med Sveriges Radio säger han att han är övertygad om att fler mord kommer att klaras upp.

– Är det så att en polismyndighet har en sådan här mordutredning och inte har nått fram till en misstänkt inom trettio dagar så åligger det polismyndigheten att rapportera det till rikskriminalpolisen och då kommer vi att aktivera den här gruppen. De som ingår i gruppen är gräddan av svensk polis, säger Anders Wretling till SR.

GW ligger bakom

Det är kriminologen Leif GW Persson, som själv leder en grupp som ser över samtliga Sveriges olösta mord, som kommit med förslaget. Det kom i samband med att GW Persson granskade utredningen av mordet på Pernilla Hellgren i Falun där mördaren greps först efter att han också mördat 10-åriga Engla Höglund – trots att hans nämnts tidigt i utredningen.

Tanken med den nya gruppen är att de erfarna utredarna ska tillföra nya fräscha ögon, se vilka experter som behöver kallas in och få ut maximalt resultat.

ARTIKELN HANDLAR OM