”Kropp hittad”

Hunden markerade i diket – fyndet tros vara den försvunna kvinnan

Foto: LARS HEDELIN
NYHETER

LOCKHYTTAN. Här hittar polisen det man tror är Evas kropp.

13 dagar efter hennes spårlösa försvinnande kan den 51-åriga trebarnsmamman ha påträffats.

Aftonbladet var på plats när polisen grävde i snön efter det man misstänker är kvarlevor av den försvunna universitetsläraren.

Idag 10.30 håller polisen en presskonferens om utredningsläget. Aftonbladet är på plats och bevakar.

Foto: Foto: LARS HEDELIN
SOPSäck Polisen hittade en svart sopsäck där hunden markerade, enligt uppgifter till Aftonbladet.

I över en vecka har polisen i Örebro koncentrerat sökandet efter försvunna Eva, 51, kring skogs- och landsbygdsområdet runt Klockhammar och Lock-hyttan, drygt en och en halv mil nordväst om Örebro.

Privatperson tipsade

I går kom ett tips från en privatperson som tagit en morgonpromenad med sin hund i området. Hunden reagerade när den kom till ett dike i närheten av Ekoparken i Lockhyttan.

– Hunden började skälla ordentligt, säger mannen som senare satte hundens beteende i samband med Evas försvinnande.

När polisens hundförare kom till platsen med hunden Farkas i går vid lunchtid sökte de av flera olika områden i terrängen. Aftonbladet var som enda tidning på plats när hunden plötsligt reagerade vid diket.

Hundföraren började själv gräva i den nära meterdjupa snön och fann något som på håll såg ut att vara en svart sopsäck.

Fyndet låg bara någon meter från skogsvägen strax bakom en snövall, djupt i snön.

Flera patruller kallades genast till platsen och två av polisens teknikerbussar anlände senare under eftermiddagen.

Enligt teknikerna kan det finnas fotspår kvar under snön.

Området avspärrat

Ett stort område runt fyndplatsen spärrades av. När mörkret föll över skogen avbröt polisen arbetet för kvällen.

– Vi kan inte fara runt i mörkret. Vad eller om vi hittat något tänker jag inte kommentera. Kanske ger vi mer information under tisdagen, säger Örebropolisens informationschef Torbjörn Carlson.

Aftonbladets uppgifter om att det var en svart sopsäck som hundföraren fann och som teknikerna började undersöka på platsen vill Carlson inte bekräfta.

Inte heller vill han säga något om att det ska vara en kropp som hittats i skogsområdet. Enligt en källa med god insyn är det av allt att döma Evas kropp som hittats. Polisen ska i det närmaste vara säker på det.

Polisen har länge haft flera starka indikationer på att försvunna Eva kan finnas i det aktuella området kring Klockhammar.

Dels för att vittnen sett Evas silverfärgade Golf och en svart Cadillac som tillhör den häktade kollegan i området vid tiden kring försvinnandet. Och dels för att signaler från Evas mobiltelefon pejlats till en telemast där.

Begäras omhäktad

Universitetsadjunkten Eva försvann den 29 december från centrala Örebro, klädd i en vit sportjacka. Sedan dess har ingen fått några livstecken från henne.

En före detta kollega till Eva, en 51-årig man som hon även haft en relation med, sitter häktad skäligen misstänkt för människorov. I dag måste åklagaren begära mannen omhäktad

Enligt Torbjörn Carlson tyder allt på att åklagaren kommer att göra just det.

– Tiden går ut klockan 16.15 så innan dess måste vi ha en förhandling om vi ska gå vidare, säger åklagaren Helena Eckerrot Flodin.

Den häktade 51-åringen nekar bestämt till att ha något med Evas försvinnande att göra.

ARTIKELN HANDLAR OM