Nu gödslar S med förslag

Leif Pagrotsky blommar upp som joker

1 av 3
Sven-Erik Österberg.
NYHETER

Leif Pagrotsky kan ta över efter Sahlin.

I hemlighet kampanjas nu för flera nya partiledarkandidater för S.

Det nuvarande startfältet anses för klent.

Listan av kandidater till partiledarposten i S har krympt.

– I praktiken handlar det nu om tre namn: Sven-Erik Österberg, Pär Nuder eller Veronica Palm, säger en S-källa till Aftonbladet.

Nuder har uppvaktats

I själva verket är namnen färre än så. Enligt Aftonbladets källor har Nuder redan uppvaktats av flera partidistrikt, och då mycket bestämt sagt nej och Palm anses stå för långt till vänster för att komma på tal. Därmed är det bara Österberg kvar.

Men få socialdemokrater är entusiastiska över Österberg som ny partiledare. Han anses för grå för att locka nya, unga väljare och är tätt förknippad med två katastrofval.

Därför pågår nu i hemlighet ett intensivt lobbyarbete för att bredda urvalet. Ett tecken på det är Kvinnoförbundets utspel i går där Göteborgspolitikern Anna Johansson och EU-parlamentarikern Åsa Westlund lanserades.

Andnor reser runt

Ett annat namn som allt flitigare nämns är förre kulturministern Leif Pagrotsky – populär både inom och utom partiet. Med sin bakgrund som ekonom anses han ha kunskapen som krävs för att ta debatten med alliansens starkaste kort: Anders Borg.

Enligt uppgifter diskuteras hans namn bland annat i hans eget distrikt Göteborg.

Valberedningens ordförande Berit Andnor reser nu runt för att ta reda på vilka egenskaper nästa partiledare ska ha. Om två veckor ska alla synpunkter ha kommit in.

”Inga kommentarer”

Leif Pagrotsky själv vill inte svara på om han är intresserad av partiledarposten.

– Det där har jag inga kommentarer till, säger han.

Även förre miljöministern Lena Sommestad dyker ofta upp i diskussionerna. På sin blogg bedriver hon idédebatt som ofta hyllas i partiets vänsterfalang. Precis som Österberg anses hon dock alltför färglös. Dessutom saknar hon partipolitisk bakgrund.

Än är det dock för tidigt att helt räkna bort Pär Nuder. Få tar hans nej på allvar. Frågan är om han kan bli den valvinnare partiet vill ha.

FAKTA

Utmanarna

Veronica Palm – stöttas av hemmakommunen Stockholms stad där hon är ordförande.

Sven-Erik Österberg – starkt stöd inte bara i hemmadistriktet Västmanland utan i flera distrikt, men också i de fackliga leden.

Pär Nuder – starkt stöd i flera vänsterdistrikt liksom i Sörmland.

Åsa Westlund – är S-kvinnors kandidat. Har imponerat på många under sina år i parlamentet. Har stort nätverk i såväl SSU som S-studenter och Stockholms län.

Leif Pagrotsky – populär i hemma-distriktet Göteborg och kan segla upp som en kompromisskandidat. Är dessutom en omtyckt S-profil och en av de mest kryssade socialdemokraterna.

Thomas Östros – starkt stöd i hemmadistriktet Uppland.

Anna Johansson – är S-kvinnors kandidat. Populär på hemmaplan i Göteborg.

Lena Sommestad – inget stort nätverk i partiet, men backas upp av partiets intellektuella vänsterfalang.

ARTIKELN HANDLAR OM