”Det är Eva”

Dna-provet klart: Det är Eva, 51 som hittats norr om Örebro

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
”TEKNISKT ARBETE” Området kring fyndplatsen var fortsatt avspärrad på tisdagen.
NYHETER

Med huvudet gömt under en grön fleecejacka och flankerad av häktesvakter med skottsäkra västar fördes alldeles nyss den 51-årige universitetschefen in i tingsrätten i Örebro.

Där begärs han häktad för mordet på sin kollega Eva.

Han nekar fortfarande till brott.

Aftonbladet rapporterar direkt.

Foto: LARS HEDELIN

Klockan halv två inleddes häktningsförhandlingen mot den misstänkte 51-åringen i Örebros tingsrätt.

Bakom de stängda dörrarna till tingssal fyra, går åklagaren igenom bevisläget i fallet just nu. På grund av att det skulle kunna skada utredningen får ingen utanför utredningen lyssna.

När åklagaren presenterat bevisen ska rätten kort överlägga om bevisen räcker för att häkta den 51-årige mannen för mord eller inte.

Efter den korta överläggningen kommer alla parter, inklusive media och åhörare, att kallas in i salen igen för att höra rättens beslut. En häktningsförhandling brukar i genomsnitt ta en timme.

Svart sopsäck

I förmiddags höll polisen en presskonferens på polishuset i Örebro. Där berättade de att det fynd man i går gjorde norr om Örebro i ett snöfyllt dike var delar av en kvinnokropp. De låg i en svart sopsäck strax bredvid en liten väg, bakom en hög snövall.

Proverna från kroppsdelarna som i går hittades i skogen skickades direkt på kvällen till SKL och testerna hanterades med största skyndsamhet.

Under tisdagen bekräftades polisens misstankar genom dna-provet. Det är Eva, 51, som försvann den 29 december från centrala Örebro som har hittats.

”Begärs häktad”

Och man misstänker att den som mördade henne är den 51-årige man som hon jobbat med på Örebros universitet och som hon till och från haft en relation med under flera år.

– Jag kommer i dag att begära honom omhäktad på sannolika skäl misstänkt för mord, säger kammaråklagare Helena Eckerroth Flodin.

Den 51-årige mannen delgavs misstanke om mord i går kväll och fick då höra om polisens nya fynd. Hur han ställer sig till de nya anklagelserna vill polisen inte säga.

– Det får visa sig vid häktningsförhandlingen, säger Ralf Hedin.

”Intensivt tekniskt arbete”

Polisen vill inte säga om de vet hur Eva bragts om livet. De vill heller inte säga om hela kroppen hittats eller hur länge den legat på platsen.

– Vi bedriver nu ett intensivt tekniskt arbete på platsen. Det är allt jag vill säga, säger Kalle Wallin,

Det var en hundägare som i går promenerade med sin hund när hunden gav skall vid ett snötäckt dike. När polisen började gräva hittade man en svart sopsäck begravd under snön.

Polisen hade länge haft flera starka indikationer på att försvunna Eva kunde finnas i det aktuella området kring Klockhammar.

Dels för att vittnen sett Evas silverfärgade Golf och en svart Cadillac som tillhör den häktade kollegan i området vid tiden kring försvinnandet. Och dels för att signaler från Evas mobiltelefon pejlats till en telemast där.

”Många indikationer”

När Eva försvann den 29 december fattade polisen ganska snart misstankar om att hon kunde utsatts för ett brott.

– Det anmäls ofta människor försvunna men det fanns många indikationer i det här fallet på att det var något som inte stod rätt till. Vad som så snabbt fick oss att fatta misstankar mot just den här mannen vill jag inte säga i nuläget, säger Kalle Wallin.

ARTIKELN HANDLAR OM