Köpte sex av Mariana, 20

Flickorna skickas hit för att ha sex

1 av 3 | Foto: Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
Magnus Hedman dömdes av hovrätten till böter för sexköpet.
NYHETER

De unga kvinnorna förförs av rumänska hallickar.

Sen skickas de till Sverige som handelsvaror för att ha sex med tusentals män.

Det hände Mariana, 20.

Hon köptes av fotbollsstjärnorna Magnus Hedman och Dulee Johnson. I går fälldes de för sexköp.

Fenomenet kallas ”The Loverboy Syndrome”.

Unga kvinnor som förförs av män, ofta i 30-årsåldern, charmiga och med ett attraktivt yttre. Men med en dold agenda. En agenda som handlar om att tjäna miljoner på att sälja dem som sexuella handelsvaror till andra länder.

– Loverboy syndrome är ett problem som förekommer i hela Europa. Tjejerna ses som handelsvaror och pojkvännerna tar pengarna, säger Silvia Ingolfsdottir på Internationella Åklagarkammaren.

Gjorde det för pengar

I Rumänien är problemet så stort att inrikesministeriet gjort informationsfilmer och tryckt skrifter för att varna skolungdomar.

20-åriga Mariana vet vad det handlar om.

Den 2 februari köptes hon av Sveriges förre landslagsmålvakt, någon månad senare av en allsvensk fotbollsstjärna.

Hon kom till Sverige i oktober 2009. Den 34-årige mannen och hans flickvän som i går dömdes för att ha styrt en omfattande koppleriverksamhet i Sverige reste under hösten till Rumänien för att värva kvinnor till sin verksamhet. De fastnade för Mariana. Men förhandlingen skedde inte med Mariana. En ekonomisk uppgörelse gjordes med hennes pojkvän och Mariana skickades till en lägenhet i centrala Stockholm.

Ingen vet exakt hur det gick till. Mariana har inte ens velat erkänna att hon var tillsammans med den rumänske pojkvännen. Men vi vet att hon aldrig tidigare sålt sex och aldrig tidigare varit utomlands.

Hon säger att hon gjorde det för att få pengar till ”universitetsstudier och andra utgifter”.

1,6 miljoner på kontot

Pengarna hon tjänade förvarade hon i en svart påse i ugnen. Där stannade de inte länge. Enligt utredningen har största delen hamnat hos den svenska hallicken. Och sen vidare till pojkvännen i Rumänien. De kommande månaderna sattes 1,6 miljoner kronor in på konton i Rumänien som tillhör Marianas och en annan kvinnas rumänska pojkvänner.

Polisen har genom telefonavlyssningar och undersökningar på internet sett hur hallicken i Sverige och pojkvännerna i Rumänien stått i regelbunden kontakt.

– Vi har bland annat sett chattloggar där kvinnorna uppmanats att ställa upp på analsex.

Under de fem månader som kvinnorna såldes till svenska män hade de tillsammans runt 1 000 svenska kunder.

En av dem var Magnus Hedman, 37.

Den 2 februari hade han varit på middag med ett större sällskap och hamnade sedan på en fest på ett hotell i Täby.

En person i receptionen hör männen prata när de anländer:

– Tjejerna kommer snart.

De tittar på hockey och fotboll och dricker drinkar. Någon ringer ett samtal. Tre prostituerade kvinnor kommer till hotellet. Personalen reagerar. De tre kvinnorna är hårt sminkade. Urringning. Korta kjolar. Höga stövlar.

En av dem är 20-åriga Mariana.

Dagen efter hittar personal högvis med kondomer, Viagra-tabletter och spritflaskor.

Hedman och hans vän, en 37-årig företagare, lämnar hotellet på natten och tar med sig kvinnorna till en lägenhet på Södermalm. Där badar de jacuzzi innan Hedman har samlag med Mariana.

I förhör säger han:

– Eh, vad det var som hände? Vi badade bubbelpool, hade sexuellt umgänge absolut, men återigen jag har inte betalat nånting för sex, absolut inte.

Dömdes för sexköp

En månad senare, den 2 mars 2010, såldes Mariana till en annan sportprofil, förre AIK-stjärnan Dulee Johnson, i hans lägenhet.

I går dömdes Magnus Hedman av hovrätten till 50 dagsböter á 50 kronor för köp av sexuell tjänst efter att tidigare ha friats i tingsrätten.

I samma dom döms också Dulee Johnson till 70 dagsböter á 500 kronor för sexköp. Han fälls för sexköpet av Mariana och för att vid ett annat tillfälle ha försökt köpa sex av hennes vän.

ARTIKELN HANDLAR OM