Vi får inte glömma fotbollsspelaren

NYHETER

Säg Magnus Hedman och många ser en diffus kändis som festar med eskortflickor och dokusåpakids och bråkar offentligt med ex-frun Magdalena Graaf.

För mig är Magnus Hedman i första hand ett seriöst fotbollsproffs, landslagsmålvakt under en näraliggande och framgångsrik blågul tidsperiod.

Magnus Hedman inför en VM-kvalmatch.

Därmed inte sagt att en före detta fotbollsstjärna står över lagen. Magnus Hedman är tidigare fälld för ringa dopningsbrott och i går av Svea Hovrätt dömd för sexköp. Det är fakta som nu diskuteras flitigt i såväl fikarum som sociala medier.

Men i de här diskussionerna inbillar jag mig att det som gjorde Magnus Hedman till en offentlig person, insatserna på fotbollsplanen, ofta faller bort.

Om man till exempel läser nyhetsartikeln Aftonbladet publicerade på nätet direkt efter domen blev offentlig får vi veta att Magnus Hedman är ”en före detta landslagsmålvakt”. Inget mer.

I nyhetsbyrån AP:s artikel – som i går låg ute på europeiska nyhetssajter – berättas att Magnus Hedman spelat Premier League-fotboll för Coventry och i skotska Champions League-klubben Celtic. Att han gjorde 58 A-landskamper samt tillhörde Sveriges VM-trupp 1994 och 2002.

Faktum är att Magnus Hedman var given förstamålvakt i svenska landslaget från slutet av 1990-talet, över både EM 2000 och VM 2002.

2000 fick Magnus Hedman svensk fotbolls finaste pris, Aftonbladets och Svenska Fotbollförbundets Guld-bollen. Han vann allsvenskan med AIK 1992 och är Solnaklubbens mest meriterade målvakt genom tiderna.

Och det är bara drygt fyra år sedan Magnus Hedman sensationellt värvades till Chelsea av mannen som i går utsågs till världens bästa tränare, José Mourinho. Superklubben hade målvaktskris, Hedman togs in som tredjekeeper, stannade säsongen ut – och kunde lägga ett par miljoner kronor i kassaskåpet.

Magnus Hedman är så klart en bra bit bakom målvaktsstorheter som Hellström, ”Rio-Kalle” och Ravelli om vi ska försöka oss på någon form av historisk topplista. Han var dessutom ständigt ifrågasatt under landslagstiden. Det ska vi dock inte dra för stora växlar av, det är målvaktens öde. Ni minns säkert hur utskälld Ravelli var inför VM 1994 men lämnade turneringen med brons-medalj runt halsen och hjältestatus i stugorna.

Den hjältestatusen fick aldrig Magnus Hedman och kommer aldrig få – inte så länge han mest utmärker sig i brott.

Flera av Hedmans lagkamrater från bronslaget 1994 jobbar i dag med fotboll, som tränare, sportchefer eller agenter. Det låter mer genomtänkt än att figurera i de sammanhang som nämns inledningsvis.

ARTIKELN HANDLAR OM