Vattnet kan dränka staden

Familjetragedier i Australien till följd av översvämningarna

1 av 3 | Foto: Ezykron
Borgmästaren befarar att Wivenhoe-dammen kan ge vika inom 24 timmar.
NYHETER

Översvämningarna har krävt 14 dödsoffer och många fler saknas i vattenmassorna.

Nu riskerar nästa katastrof att brisera i Australien.

Ger dammen utanför Brisbane vikas hotas 15 000 människor.

De våldsamma regnen i Australien har fått katatrofala konsekvenser. Regnandet började redan i december och har lett till kraftiga översvämningar – framför allt i delstaten Queensland.

Flera medier rapporterar om elva dödsoffer till följd av den flodvåg som har svept fram. BBC beskriver vågen som en inlandstsunami.

Fyraåring drunknade

I vågens spår har flera familjetragedier utspelats:

I staden Marburg väster om Brisbane tvingade vattenmassorna upp en familj på deras hustak. De försökte fly genom att klättra ombord på en roddbåt. Men när flodvågen drog in spolades en fyraårig pojke av båten och ner i vattnet, uppger lokala medier. Föräldrarna lyckades inte få upp honom igen och han drunknade. Resten av familjen överlevde.

I Spring Bluff i Queensland drunknade ett äldre par i flodvågen. Deras fyra barn lyckades ta sig upp på hustaket – men föräldrarna blev kvar en våning ner. Barnen hörde föräldrarna skrika innan de plötsligt spolades ut genom ett fönster och försvann. De hittades senare döda.

80 personer saknas

Räddningstjänsten har lyft upp ett femtiotal personer från hustak i Lockyer Valley. I byn Forrest Hill har hela befolkningen på 300 personer evakuerats via helikoptrar. Omkring 80 personer saknas i efter flodvågen – bland dem hela familjer som tros ha svepts bort i sina bilar. Av de elva döda som hittats och identifierats är fyra barn, enligt Sydney Morning Herald.

Trots evakueringarna blir situationen allt mer akut på många håll. Utanför staden Brisbane riskerar Wivenhoe-dammen att brista. Skulle det ske väntar en katastrof av "bibliska proportioner", skriver Herald Sun, då Brisbane-flodens vatten skulle forsa in över staden. Wivenhoe-dammen byggdes 1974 just efter en liknande översvämningskatastrof som den nu pågående.

Mer regn väntas

– Dammen har skyddat Brisbane de senaste veckorna. Men nu är den full. Det som händer med vattenmassorna norr om dammen (varifrån vattenmassorna drar in) kommer att ha stor betydelse för Brisbane, säger borgmästaren Campbell Newman.

Borgmästaren befarar att dammen kan ge vika inom 24 timmar. Campbell Newman varnar också för att 15 000 människor hotas av vattenmassorna.

Polisen ber nu alla som bor nära Brisbane-floden att ta sig till säkrare och mer höglänta områden. Stadsdelen West End ligger mest illa till.

Brisbane är Australiens tredje största stad. Staden är redan plågad av höga vattennivåer.

200 000 drabbade

Ett område stort som Tyskland och Frankrike har drabbats av översvämningarna i nordöstra Australien. 200 000 personer har i någon mån blivit drabbade och 14 personer har mist livet sedan de kraftiga regnen började. Nu hoppas alla att vattennivån snabbt sjunker – samtidigt varnar lokala meteorologer för att regnandet ska fortsätta.

Lokala myndigheterna kallar översvämningarna för "de värsta på 100 år".

UD uppmarar svenska turister att vara försiktiga och höra av sig till sina anhöriga i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM