Långa straff för mordet på Adam, 18

Två jämnåriga dömdes idag till 11 och 9 års fängelse

NYHETER

Adam Berg, 18, var försvunnen i över ett halvår innan hans kropp hittades i ett skogsparti i Bålsta.

Han hade slagits ihjäl med en hammare och grävts ned i skogen.

I dag dömdes två jämnåriga för mordet.

Adam Berg, 18, hade varit försvunnen sedan i augusti förra året när hans kvarlevor hittades i en skogsdunge i april i år.

De båda döms till 11 respektive 9 års fängelse för mord. Den av dem som får det längre straffet döms också för grov misshandel. Ett brott som han begick i juli förra året då han sparkade en person som låg på marken.

Den 18-åring som döms till nio års fängelse har erkänt att han var med när Adam dog, och att han hjälpt till att döda honom. Han har berättat hur de båda planerade mordet innan de slutligen tog livet av Adam. På en plats i skogen i Bålsta hade de märkt ut ett träd med ett kryss där de kunde gräva ned kroppen.

Nekar till inblandning

De köpte in verktygen som behövdes och lurade sedan ut Adam i skogen. Tingsrätten bedömer hans berättelse som trovärdig. Trots att han nekar till att ha bidragit till det dödande våldet, anser tingsrätten att han var väl medveten om konsekveneserna av brottet han var på väg att begå. Han hade kunnat vägra att hjälpa till, men valde att fullfölja gärningen. Därför döms han för mord.

Den andre nekar till all inblandning i mordet.

Tidigare dömda

Adam försvann den 20 augusti förra året. Först i april i år kunde polisen, via tips, hitta hans kvarlevor.

De två gärningsmännen är dömda sedan tidigare för en tortyrliknande misshandel.

Den grova misshandeln i juli förra året, som en av dem döms för, innehöll enligt tingsrätten "hänsynslöst, kraftigt och livsfarligt våld".

ARTIKELN HANDLAR OM