De blir kvar i häkte i väntan på domen

Tio män åtalade för helikopterrånet – bara en har erkänt

NYHETER

De misstänkta helikopterrånarna begärde alla att omedelbart släppas fria i väntan på dom.

Men tingsrätten sa nej.

De får alla sitta kvar tills domen faller om en månad.

I dag avslutades helikopterrättegången, nästan exakt ett år sedan en helikopter landade på taket till värdedepån i Västberga och ett av de mest spektakulära rånen i Sveriges historia ägde rum.

De sista fem åtalade männens advokater höll sina slutanföranden och alla männen, utom Safa Kadhum som ju erkänner brott, krävde att bli släppta på fri fot efter dagens förhandlingar.

Men tingsrätten gick inte med på kravet och de åtalade männen, som en del suttit häktade i nästan ett år, kommer alla att fortsätta vara häktade tills dess att dom faller torsdagen den 7 oktober klockan 11.00.

Rättegången har pågått sedan den 2 augusti.

Yrkar på maxstraffet

Den enda av männen som erkänt är Safa Kadhum, 31, vars blod hittades på fem ställen i värdedepån i Västberga. Men han menar att ingen av de andra männen som nu sitter bredvid honom i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt var inblandade i rånet.

Åklagarna yrkar på att de männen som åtalas för grovt rån döms till maxstraffet – tio års fängelse. De övriga som misstänks för medhjälp bör dömas till straff mellan 4-7 år.

Även om ingen kom till skada menar de att rånet utfördes med enorm hänsynslöshet och rånarna var beväpnade med automatvapen, menar åklagarna.

Under en timmes tid svävade G4S personal i ovisshet om vad som hände.

– De hörde sprängladdningar detonera, det flög splitter, de som blev fast i slussen upplevde att luften tog slut. De visste inte vad som hände och de kände stark rädsla. Flera av dem kände dödsångest och tittade på bilder av sina barn, sa advokat Max Fredriksson, målsägarnas biträde, under sitt slutanförande i måndags.

Svag bevisning

Männens advokater hävdar dock att bevisningen är svag och full av luckor och att det långt ifrån är styrkt bortom rimligt tvivel att deras klienter är skyldiga.

– Det är inte många gånger det saknas så många pusselbitar, som man inte har någon aning om vem som är hjärnan bakom brottet. Hur har det har gått till? Var har man fått den inside-information från som måste ha krävts för att utföra detta rån, sa advokat Peter Lindqvist under sitt slutanförande.

– Det här är ett indiciemål och i ett indiciemål blir det lätt så att man fyller i luckorna för att det ska passa som man vill att det ska passa, säger advokat Ola Salomonsson.

Advokat Göran Helmer som försvarar den 31-årige mannen som misstänks ha lagt ut fotanglar för att stoppa polisen efter rånet säger att rätten måste ta på allvar att hans klient, och flera av de andra åtalade, inte vill uppge namn på de personer som skulle kunna ge dem alibi.

”Otäckt samhälle”

Hans klient har sagt till de poliser som stoppade honom med kedjor på sig under rånnatten att han bar dem för att försvara sig i ett slagsmål, men han vill inte säga vilka han skulle slåss mot – något åklagarsidan menar tyder på att han ljuger.

– Det är ett otäckt samhälle i dag, en annan verklighet som de här personerna lever i. Man väljer att inte tala med polisen för då betraktas man som en golbög och riskerar en kula i benet eller någon annanstans. Det här måste man ta i beaktande, säger Helmer.

Thomas Rothpfeffer som företräder den elektriker vars dna hittats på en odetonerad sprängladdning säger att mängden är så ytterst liten att den kan ha hamnat där på grund av kontamination.

– Mycket har gått snett i den här utredningen, men det värsta får inte ske, att någon oskyldig straffas.

”Tappat proportionerna”

Åklagarna Leif Görts och Björn Frithiof bemötte i sin replik på advokaternas pläderingar med emfas advokaternas anklagelser om att de inte varit objektiva i sin utredning.

– Några av advokaterna har tappat proportionerna. De här beskyllningarna upprör mig som ni märker, utropade Leif Görts.

ARTIKELN HANDLAR OM