”Man gråter blod”

Aftonbladets läsare om den svenska demensvården

NYHETER

Demenssjuka som tillbringar nätterna inlåsta – i nedbajsade blöjor.

Aftonbladets artikel inför kvällens säsongsstart av ”Uppdrag granskning” har fått läsarna att reagera – och enligt vår undersökning tror bara en av tio att de eller deras anhöriga kommer att få den vård de behöver.

Här är några av läsarnas kommentarer:

Foto: Foto: BERTIL PERSSON/SCANPIX
Upprör Många Aftonbladet-läsare har reagerat starkt på artikeln om demensvård inför kvällens ”Uppdrag granskning”.

Artos:

”Att gamla dementa behöver ha lås om sig är för mig en självklarhet som jobbat med dessa. Dementsjuka som inte har lås om sig rymmer ofta. Dom kan ut och vandra mitt i natten på gatorna i bara nattlinnet annars.

Att många svårt handikappade dementsjuka behöver bälte i rullstol är också en självklarhet för mig. För deras egen säkerhet. Annars ligger dom snart på golvet och kravlar.

Vad som artikeln här handlar om låter ju skrämmande. En dementsjuk person kan vara mycket aggresiv och svår att tala tillrätta. Vad som behövs är ju stor personalstyrka på en sådan avdelning som övervakar och har tid att bry sig om även den mest tålamodsprövande person. Har inte Piteå kommun arbetslöshet? En personal till varje dementsjuk person skulle vara idealet. En person dom känner trygghet med och känner igen.”

Anton:

”Jag förstår att det är problem på många ställen. Fast det finns också platser som är rena himmelriket. Underbar personal med god människokännedom och empati. Sundbrolund i Kramfors är ett sådant exempel, enligt min uppfattning.”

Donbuyitall:

”Har sett eländet med egna ögon på nära håll. Det är så ovärdigt. Man gråter blod när det går omkring dementa personer på avdelningen och det finns 2 1/2 personal på eftermiddagen som ska sköta om 16 själar. Servera middagen, sköta toalett, glöm tandborstningen. En del får sår i rumpan av obefintligt blöjbyte.

Stackars äldre får sår och sen ska det springa sjuksköterskor och pensla blått, läkare tillkallas för infektion, penicillin blir det. Människoplågeri. Om ni därute bara visste vad som pågår innanför dörrarna.”

BitterSweetSymphony:

”Jag har själv jobbat med dementa. Jag hade tillsammans med en annan person hand om 30 stycken dementa äldre personer under nattetid. Det var lagom för oss, men de allra flesta av dessa personer sov natten igenom (på tabletter).

Det är ett måste att vara två när det gäller demenssjuka människor, allt annat är respektlöst mot personal och boende. Vid måltider och uppstigning/läggning tycker jag man bör vara 6-8 personal för 30 boende.”

Mammayth:

”Vilken tur att jag inte behövde ta beslutet att skicka min mor till något boende. Som tur var så var hon klar i huvudet ända till slutet av hennes liv. Jag och min man hjälpte henne på slutet med det nödvändigaste.

Det lilla jag hade kontakt med kommunen så märkte jag att det inte var mycket som fungerade där. Själv hoppas jag att jag dör knall och fall och inte behöver flytta till dessa hem/instutitioner.”

Bertil:

”Jag befinner mig mitt i detta då min 92-åriga mamma har blivit dement. Det jag har sett och upplevt på boenden de senaste 1,5 åren är så magstarkt att jag har svårt att tala om det. Att behandla våra äldsta och sjukaste pensionärerna på detta vis är skamligt.

Våra politiker tycks inte bry sig det minsta om denna grupp som är av skriande behov av hjälp. Personalstyrkan behöver fördubblas och utbildas på flera punkter.

Jag är glad att detta belyses i massmedia men rädd för att det är glömt i övermorgon. De flesta av oss som inte dör knall fall kommer att hamna här, det borde vara skäl nog för att förbättra för denna grupp.”

Faceone:

”Det är för dj-gt . Skulle dom ansvariga vilja bli behandlade så här när dom själva blir gamla? Dags för alla politiker att ta sitt förbannade ANSVAR.”

ARTIKELN HANDLAR OM