De tvingas fly från sina hem

20 000 bostäder hotas av flodvågen – svenska Malin: Vi är inte säkra längre

Foto: AP
Massiv kraft I staden Toowoomba försvann hela familjer när flodvågen drog fram. Nu varnar myndigheterna för att även tvåmiljonersstaden Brisbane kommer att drabbas. Invånarna uppmanas att stanna i sina bostäder eller fly, vilket tiotusentals redan gjort.
NYHETER

Brisbane/Stockholm. Invånarna i Australiens tredje största stad Brisbane hotas i dag av en jättelik inlandstsunami.

Myndigheternas uppmaning: Fly – eller stanna hemma!

– Det är skrämmande. Vi är inte säkra längre, säger tvåbarnsmamman Malin Vigström.

Foto: PRIVAT
”Vänner har flytt till högre mark, men vi klarar oss för vi bor på en höjd. Men vi börjar inse att vi inte är helt säkra här heller”, säger svenska tvåbarnsmamman Malin Vigström som bor strax utanför Brisbane.

I Milton i västra Brisbane är hela det stora varuhusområdet under vatten. Solen skiner, men alla väntar på den stora flodvågen.

– Om det är någon gång du ska sticka är det nu, säger en vägarbetare till Aftonbladet på plats.

Tiotusentals har redan gjort det – och situationen blir nu allt mer akut. Utanför Brisbane riskerar den stora Wivenhoe-dammen, som byggdes för att förhindra en översvämningskatastrof, att brista.

Om det händer väntar en katastrof av ”bibliska proportioner”. Brisbane-flodens vatten skulle då fritt forsa in över bebyggelsen.

Dammen är överfull

I går tvingades myndigheter släppa ut vatten från den överfulla dammen.

Samtidigt är det ”king tide”, rekordhögt tidvatten, vid kusten.

Drunknade människor har redan börjat flyta upp i Lockyer Valley, 13 mil väster om miljonstaden. Där slog den åtta meter höga flodvågen till med förödande kraft i går. Hela familjer är borta.

Hundratals räddades med helikopter, men nästan lika många saknas.

– Det fanns ingenstans att ta vägen. Vattnet bara dundrade fram, säger Greg Kowald, som körde genom den värst drabbade staden Toowoomba.

Fyraåring spolades bort

En familj försökte fly från ett hustak med en roddbåt. Då spolade flodvågen bort deras fyraårige pojke.

Delstatens premiärminister Anna Bligh varnar nu för liknande scener i tätt bebyggda kustområden.

– Vad vi sett är vatten som stiger med blixtens hastighet. Moder jord har utlöst något fruktansvärt. Vattnet rör sig mycket snabbt nerför bergen.

I Brisbane hotas hela centrum och lågliggande bostadsområden.

Upp till 20 000 hem kan dränkas i översvämningen som beräknas nå sin kulmen i dag.

– Vi har försökt få tag i stora sandpåsar så att vi kan undvika att hela källaren fylls med vatten, säger svenska Emmy Häggkvist.

I det bruna flodvattnet utanför hennes hus flyter redan bagage från hotell, hela bryggor med fastsurrade motorbåtar och kylskåp förbi.

– Våra vänner har flytt till högre mark, vi bor på en höjd och klarar oss. Men vi börjar inse att vi inte är helt säkra här heller, säger Malin Vigström som lever med man och två barn i förorten Brighton.

ARTIKELN HANDLAR OM