”Svag opposition är bra för demokratin”

Men i förlängningen kan det leda till maktmissbruk enligt statsvetare

NYHETER

Den svaga oppositionspolitiken sedan valförlusten i höstas har varit bra för demokratin.

Det menar Gunnar Falkemark, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det hade varit fullständigt kaos annars, säger han.

Enligt Gunnar Falkemark hade en allert opposition satt allt för många käppar i hjulet för den minoritetsregerande alliansen.

– Demokrati är också att kunna genomföra något och med en stark opposition blir det svårt, säger han och förklarar att med en stridsvillig opposition som i varje fråga motsätter sig regeringens förslag hade Sverigedemokraternas vågmästarroll gynnats.

– Då hade man haft fler möjligheter att byta fot i sista stund och därmed få ökat inflytande. Och det kan väl knappast betraktas som en demokratisk tillgång, säger Gunnar Falkemark.

Riskerar bli demokratiproblem

Att de tre partierna som tidigare ingick i det rödgröna samarbetet nu slickar såren och inte är så aggressiva i sin oppositionspolitik är enligt honom inget märkvärdigt. Efter en blytung valförlust och sprucket samarbete är det snarare naturligt menar han.

Men i förlängningen riskerar det att bli ett demokratiproblem.

– Helt enkelt för att maktmissbruk alltid tenderar att dyka upp efter en tid med svag opposition. Skulle detta fortsätta i fyra år vore det mycket olyckligt.

Vänsterpartiets partisekreterare Anki Ahlsten däremot ser dock av naturliga skäl inga fördelar med en svag opposition.

– Interna diskussioner är ingen ursäkt för svag oppositionspolitik, säger hon och kritiserar sina forna rödgröna samarbetsparter.

– Sossarna har verkligen inte varit särskilt synliga. S och Mp har ju gjort upp med de borgerliga i flera frågor och det är klart att då splittras ju oppositionen ytterligare.

Motstånd om Afghanistan

Hon menar att hennes parti försökt spjärna emot och bjudit motstånd både när det gäller den svenska närvaron i Afghanistan och genom ett försök att bordlägga frågan om FRA.

– Det är viktigt tatt vara synlig i den offentliga debatten. Hela tiden fattas ju beslut som drabbar människor på olika sätt. Vi har samma ansvar att bjuda motstånd oavsett var under mandatperioden vi befinner oss.

Miljöpartiets partisekreterare Agneta Börjesson håller med men tycker inte att oppositionen varit särskilt osynlig efter valet. Hon ger bland annat oppositionen egna budgetförslag och det faktum att regeringen förlorade omröstningen om neddragningar på regeringskansliet som exempel.

"Inget att skämmas för"

– Det är självklart att vi alltid har samma ansvar att bjuda motstånd. Samtidigt har vi ju också ett ansvar att utveckla vår politik och utbilda nya medlemmar. Jag tycker inte vi har något att skämmas för, säger Agneta Börjesson.

ARTIKELN HANDLAR OM