”Fortsätt isolera terrormisstänkta”

Fyra misstänkta svenska i danskt häkte för att ha planerat terrordåd

NYHETER

De terrormisstänkta svenskarna bör sitta kvar isolerade i det danska häktet.

Det anser åklagaren som på torsdagen kommer med en ny begäran.

Totalt misstänks fyra svenskar för att ha planerat terrordåd i Danmark.

Två veckor har nu gått sedan männen häktades, misstänkta för förberedelse till terrorbrott mot den danska tidningen Jyllands-Posten (JP).

Tre av dem – Omar Abdalla, Munir Awad och Mounir Dhahri – sitter isolerade i danskt häkte, mer eller mindre helt avskilda från andra intagna. Och så vill åklagaren att det ska fortsätta, på torsdagen kommer hon med en ny begäran till domstolen.

– Jag kan inte gå in på bakgrunden till varför jag anser att isoleringen bör fortsätta, säger åklagaren Helene Schröder.

Utredningen flyttas

Hur länge en person kan sitta isolerad hänger bland annat på straffvärdet för det misstänkta brottet. Den danska polisen har ytterligare två veckor på sig att samla bevis mot männen innan en ny häktningsförhandling måste hållas.

Samtidigt flyttas utredningen från säkerhetspolisen PET till den allmänna polisen i Köpenhamn.

För den man som sitter häktad i Sverige – Sahbi Zalouti – går häktningstiden ut på torsdagen. Åklagaren har begärt en förlängning.

– Bland annat med hänvisning till att hovrätten alldeles nyligt avslog ett överklagande från honom, säger åklagare Ronnie Jacobsson.

Även Abdalla har tidigare överklagat sitt häktningsbeslut.

Planerade massaker

Männen greps efter månader av intensiv spaning den 29 december. Enligt PET var männens avsikt att begå en massaker i huset som JP delar med tidningen Politiken. Vid husrannsakningar beslagtog polisen en k-pist, ljuddämpare och skarp ammunition.

JP publicerade 2005 tolv karikatyrer av profeten Muhammed vilket resulterade i upprörda reaktioner. Extrema islamister har utlovat belöningar till dem som dödar dem som står bakom karikatyrerna.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM